Európa-szerte merényletekre készülhet a moszkvai terrortámadást végrehajtó ISIS-K

Radikális és kemény módszereivel hívta fel magára a figyelmet a péntek esti moszkvai terrortámadást végrehajtó Iszlám Állam Horaszán nevű leányvállalata, az ISIS-K. A terrorszervezet Oroszországot, valamint az orosz érdekeltségeket nem először vette célba, ám szakértők arra figyelmeztettek: Európa-szerte kilenc országban 21 támadást terveztek tavaly.

2024. 03. 24. 14:00
Kurdish Defenders Show Islamic State Flag Captured In Battle Along With Weapons Cache
Az Iszlám Állam zászlóját tartja egy kurd katona Szíriában 2014. december 22-én. Fotó: Gail Orenstein Forrás: AFP/NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legfrissebb híradások szerint vasárnap reggelre már a 152-t is elérte a péntek esti krasznogorszki terrortámadás halálos áldozatainak száma. Oroszországban nagy erőkkel folyik a nyomozás az elkövetők elszámoltatása érdekében: szombaton tizenegy főt vettek őrizetbe, köztük azt a négy terroristát is, akik a merényletet elkövették, róluk az Iszlám Állam is nyilvánosságra hozott felvételeket. A terrortámadást ugyanis az ISIS-K vállalta magára, azaz az Iszlám Állam többnyire Afganisztánban, Türkmenisztánban és Iránban működő Horaszán nevű fiókszervezete.

„Nincs okunk kételkedni az Iszlám Állam felelősségében” – közölte az amerikai hírszerzés, miután a Crocus City Hall kulturális központba négy fegyveres belépett, és halomra lőtte az orosz Picnic zenekar koncertjén résztvevőket. Az épületet továbbá felgyújtották, majd elmenekültek a helyszínéről. A nemzetközi sajtóban és a szakértők körében már megindultak a találgatások arra vonatkozóan, miért éppen Moszkvát vette célba a terrorszervezet.

Colin Clarke, az amerikai székhelyű, külpolitikával foglalkozó Soufan Center munkatársa szerint az ISIS-K az utóbbi időben gyakran összpontosított Oroszországra, és gyakran fogalmaztak meg kritikát az orosz elnök, Vlagyimir Putyin politikájával szemben.

A pénteki moszkvai terrortámadás egyébként nem az első olyan akciójuk volt, mely során az orosz érdekeltségeket vették célba. 2022 szeptemberében ugyanis a szervezet tagjai vállalták a felelősséget a kabuli orosz nagykövetség elleni támadásért, és 2017-ben a szentpétervári metróban végrehajtott támadást is az ISIS-hoz köthető terroristák hajtották végre.

 

Európát vették célba a terroristák

Az amerikai hírszerzés szerint is egyértelmű jelei vannak annak, hogy a közel-keleti terrorszervezet afganisztáni ága áll a támadás mögött. Az Egyesült Államok ugyanis már a támadást megelőzően, március elején adott ki figyelmeztetést egy esetleges támadásról, melyről – állításaik szerint – az orosz felet is értesítették. Márpedig a nyugati nagyhatalom kiemelten foglalkozik az ISIS-K tevékenységével, miután a szervezet magára vállalta a 2021 augusztusában, a kabuli nemzetközi repülőtéren végrehajtott öngyilkos merényletet, melyben 13 amerikai katona is életét vesztette.

Az ISIS-K az utóbbi években temérdek terrortámadást hajtott végre, statisztikai adatok szerint Európa-szerte kilenc országban 21 támadást terveztek tavaly.

Az európai hatóságok évek óta figyelmeztetnek az ISIS újjáéledésére, az elmúlt időszakban is több olyan terroristát tartóztattak le a kontinensen, akik a terrorszervezetnek fogadtak hűséget.

A francia Le Figaro napilap weboldalán arról kérdezték az olvasókat, a moszkvai terrortámadás után aggódnak-e, hogy az ISIS újabb támadásokat hajthat végre Európában. A kérdésre már több mint 214 ezren válaszoltak, 81 százalékuk arra voksolt, hogy igen, aggódnak az újabb támadások miatt.

 

 

Mi az ISIS-K?

Az ISIS-K 2015-ben jelent meg Kelet-Afganisztánban, azzal a céllal, hogy az Iszlám Állam által elképzelt kalifátusba a közép-ázsiai régiót is integrálják, így kiterjesztve a hatalmat Észak-Afrikától egészen Kínáig. A szervezet nevét Horaszán tartományról kapta, mely a történelmi időkben a mai Irán északkeleti részét, Afganisztán jelentős területeit és több közép-ázsiai országot foglalt magába. Napjainkban központjukat elsősorban Afganisztán jelenti, melynek szinte minden tartományában működnek egységeik több ezer harcossal.

Az egyik legismertebb támadásuk a 2021 augusztusában az afganisztáni kivonulás során, a kabuli nemzetközi repülőtéren végrehajtott támadás volt: az öngyilkos merényletben az elkövetőkkel együtt 183-an vesztették életüket – köztük amerikai katonák és afgán civilek –, valamint több mint 150-en megsérültek. Szintén az ISIS-K állhatott a 2020 májusában egy kabuli kórház ellen indított támadás mögött.

Borítókép: Az Iszlám Állam zászlóját tartja egy kurd katona Szíriában 2014. december 22-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Gail Orenstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.