Nikki Haley szimbolikus győzelmet aratott Donald Trump felett a washingtoni republikánus előválasztáson

Nikki Haley, Dél-Karolnia egykori republikánus kormányzója, az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövete megtörte Donald Trump eddigi veretlenségét a republikánus előválasztáson. Haley elhódította Washington DC-t Donald Trumptól. Azonban a győzelme mindössze szimbolikusnak tekinthető, hiszen az amerikai főváros egy valóságos demokrata fellegvár, ez nem számít semmit a további választásban. Mindeközben hamarosan itt van a szuperkedd, melynek eredményeként Trump ismét bezsebelhet több száz küldöttet, ezzel pedig végleg eldönti a republikánus választást.

Forrás: Associated Press2024. 03. 04. 9:47
Nikki Haley
Nikki Haley Fotó: X/Nikki Haley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nikki Haley, Dél-Karolnia egykori republikánus kormányzója, az Egyesült Államok egykori ENSZ-nagykövete megnyerte a republikánus előválasztást Washington DC-ben, ezzel megszerezte első győzelmét a 2024-es kampányban – jelentette az amerikai Associated Press hírügynökség.

HALEY, Nikki
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Nikki Haley volt dél-karolinai kormányzó és egykori amerikai ENSZ-nagykövet a Massachusetts állambeli Needhamban tart kampánygyűlést 2024. március 2-án. Fotó: MTI/AP/Michael Dwyer

Haley vasárnapi győzelme mindössze szimbolikusnak tekinthető, mivel az amerikai főváros hagyományosan demokrata fellegvár. 2020-ban Joe Biden a szavazatok több mint kilencven százalékával nyerte meg az elnökválasztást. Washington az egyik leghangsúlyosabban demokrata joghatóságú terület az országban, a városban mindössze mintegy 23 ezer republikánust tartanak nyilván. 

Másfelől közeleg a szuperkedd, melynek eredményeként véglegesen elfog dőlni a republikánus előválasztás, miután 16 tagállamban Donald Trump több száz küldöttet szerezhet, ezzel bezsebelve az elnökjelöltséget. Vereségei ellenére Haley kijelentette, hogy versenyben marad, bár nem volt hajlandó megnevezni egyetlen olyan előválasztást sem, amelynek megnyerésében biztosnak érezte magát.

TRUMP, Donald
A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök a támogatóihoz beszél a Virginia állambeli Richmondban tartott kampánygyűlésén 2024. március 2-án. Fotó: MTI/AP/Steve Helber

Donald Trump csapata nem sokkal Haley győzelme után közleményt adott ki, amelyben szarkasztikusan gratulált ahhoz, hogy a „mocsár királynőjének” nevezték ki a lobbisták és a főváros bennfentesei, akik meg akarják védeni a megbukott status quót.

 

Borítókép: Nikki Haley (Forrás: X/Nikki Haley)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.