Orosz kémbotrány robbant ki az Európai Parlamentben

„Befolyásoló ügynökként” írnak egy szerb állampolgárságú férfiról, akit az orosz FSZB-hez kötnek. A nyugati biztonsági jelentés szerint nem a szerb Novica Antics az egyetlen beszervezett személy.

Forrás: Politico2024. 03. 05. 11:40
Dark,Silhouette,Of,A,Man,In,A,Raincoat,With,A
kém
1846264849 Fotó: alexkoral/shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz hírszerzés egy szerb ügynököt használ arra, hogy beszivárogjon az uniós intézményekbe, és Kreml-barát beszédtémákat terjesszen az ukrajnai invázióról – derül ki egy nyugati hírszerzési tájékoztatóból, amely a Politicónál is landolt.

Novica Antics szerb állampolgárságú férfi személyében egy „befolyásoló ügynökről” írnak, aki az orosz biztonsági ügynökséggel működött együtt. 

 

A Politico által látott dokumentum szerint Antics még 2023 októberében is találkozott uniós tisztségviselőkkel, különösen az Európai Parlament tagjaival. Arra azonban semmi jel nem utalt, hogy a brüsszeli tisztségviselők, képviselők tudtak volna a vélhető kém FSZB-kapcsolatairól, amikor találkoztak vele.

A történet másik kiemelt szereplője Vjacseszlav Kalinin. A szerb férfi is vele állt szoros kapcsolatban, és a cikk szerint Kalinin más embereket is beszervezett.

Minden alkalmat megragadtak, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz propagandát népszerűsítsék

– hivatkozza a portál a biztonsági tájékoztató szövegét, az FSZB-hez kötött személyek találkozóira utalva.

Borítókép: illusztráció (Fotó: alexkoral/shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.