Prága lemondta a közös cseh−szlovák kormányülést

A következő hetekben, illetve hónapokban nem valósulnak meg a korábban betervezett cseh–szlovák kormányközi konzultációk, mert a jelenlegi helyzetben a cseh fél ezt „nem tartja alkalmasnak” – közölte Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán Prágában a kormány ülése után megtartott sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2024. 03. 07. 6:41
FIALA, Petr
Brüsszel, 2023. március 24. Petr Fiala cseh miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának keretében tartott kibõvített euróövezeti csúcsértekezletre érkezik az esemény második napján, 2023. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh kormány döntése nem lesz befolyással a szuverén szlovák külpolitikára, s a szlovák kormány tudomásul vette, hogy Prága veszélyeztetni kívánja a nagyon jó cseh–szlovák kapcsolatokat − reagált a prágai bejelentésre Robert Fico szlovák miniszterelnök.     

Csehország és Szlovákia kapcsolatában számos olyan téma van, amelyben érdemes együttműködni. Másfelől azonban nem szabad elrejteni, hogy a kulcsfontosságú külpolitikai kérdésekben a két fél álláspontja lényegesen eltér egymástól − mutatott rá a cseh kormányfő.     

Meggyőződésünk, hogy ebben a pillanatban nincs szükség a két kormány együttes ülésére. Döntésünkről, hogy halasszuk el a találkozót, már tájékoztattuk a szlovák felet

− mondta Petr Fiala újságíróknak.     

Kapcsolataink sokrétűek, számos közös témánk van, amelyekkel foglalkozni kívánunk, de lényeges külpolitikai kérdésekben eltérők az álláspontjaink, amit nem kívánunk eltitkolni

− fejtette ki a cseh miniszterelnök. Leszögezte: a cseh kormány problémásnak tartja például Juraj Blanár szlovák külügyminiszter minapi találkozóját Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Blanár és Lavrov a múlt héten Törökországban találkozott egy regionális fórumon.

Robert Fico szlovák kormányfő közleményben úgy reagált: „a szlovák kormány soha nem fogja veszélynek kitenni a mély szlovák−cseh kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra a veszélybe sodrásukról döntött, és csak azért, mert érdeke az Ukrajnában zajló háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a békéről beszél”.

Fico, akinek szavait a cseh közszolgálati televízió idézte, hangsúlyozta: a cseh kormányt bármikor üdvözlik Szlovákiában. Leszögezte: Pozsony nem kívánja megterhelni a szlovák–cseh politikai kapcsolatokat olyan, a nemzetközi helyzetet érintő eltérő nézetekkel, amelyeknek semmi közük sincs a szlovák–cseh együttéléshez. 

Csehország és Szlovákia álláspontja elsősorban Ukrajnával kapcsolatban tér el egymástól. Míg Csehország anyagilag és katonailag is támogatja az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajnát, Szlovákia a katonai támogatást elutasítja. A CTK cseh hírügynökség Fialát idézte, aki szerint eltérő véleményen vannak a felek az oroszok háborús okait illetően is.     

A cseh és a szlovák kormány együttes ülésére legutóbb tavaly áprilisban a szlovákiai Trencsénben került sor. Robert Fico új szlovák kormányfő tavaly őszi prágai látogatása során a felek megegyeztek, hogy folytatni fogják a hagyományt. Az újabb együttes ülést csehországi helyszínnel idén tavaszra tervezték.     

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter újságírók előtt kijelentette, hogy támogatja a kormány döntését. 

A földgolyó másik oldalán lévő partnereink is értik, hogy Európa biztonsága az egész világ biztonságát befolyásolja. Bánt engem, hogy szlovákiai kollégáink ezt nem így látják

− fejtette ki újságírók előtt.     

Úgy gondolom, hogy a barátoknak őszintéknek kell lenniük egymáshoz, s a kellemetlen dolgokat is meg kell tudni egymásnak mondani. Szlovákia kétoldalú diplomáciával is próbálkozik, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy többnyire az ilyen az egyik oldalon marad

− tette hozzá a cseh külügyminiszter.

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.