Sikeresen felszállt a NASA Crew–8 küldetés személyzete a Nemzetközi Űrállomás felé + videó

Sikeresen felszállt a SpaceX Falcon 9 rakétája vasárnap a floridai Kennedy Űrközpont indítóállásáról. A kapszula fedélzetén négy ember tartózkodott a NASA Crew–8 küldetésének megkezdésekor, melynek a célállomása a Nemzetközi Űrállomás.

2024. 03. 04. 7:01
Spaxe-x, NASA
A felszálló SpaceX Falcon 9 rakétája a NASA Crew–8 küldetésének személyzetével Fotó: Youtube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint hétfő reggel 5 órakor felszállt a floridai Kennedy Űrközpont indítóállásáról a SpaceX Falcon 9 rakétája. A fedélzeten négy ember tartózkodott a NASA Crew–8 küldetésének megkezdésekor, melynek a célállomása a Nemzetközi Űrállomás – számol be minderről az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

A rakéta a következő 28 órában éri el a célállomást, ahol a legénység hat hónapot fog tölteni az űrállomáson. Ők váltják majd fel a Crew–7 küldetés négy emberét, amely tavaly augusztusban indult, és körülbelül egy hét múlva fog lezuhanni Florida partjainál.

Az indítás előtti percekben aggodalomra adott okot egy kis repedés, amelyet a kapszula oldalsó ajtajának zárásakor a tömítésen láttak. Ennek elemzése után azonban a SpaceX mérnökei azt mondták, hogy biztosak abban, hogy az nem jelent majd problémát a küldetés során.

A Crew–8 küldetés tagjai a NASA három űrhajósa és egy orosz űrhajós. A parancsnok Matthew Dominick a NASA-tól, a pilóta Michael Barratt, a missziós szakemberek Jeanette Epps és Alekszandr Grebenkin a Roszkozmosztól, az orosz űrügynökségtől.

A NASA szerint a Nemzetközi Űrállomáson töltött idő alatt a legénység több mint 200 kísérletet és tudományos bemutatót tervez végrehajtani. Ezek között szerepel a mikrogravitáció és az UV-sugárzás növényekre gyakorolt hatásának tanulmányozása, őssejtek felhasználása a degeneratív betegségek tanulmányozására szolgáló modellek létrehozására, valamint annak tesztelése, hogy a lábakon viselt nyomásmandzsetta megakadályozhatja-e a folyadékeltolódást és csökkentheti-e az űrhajósok egészségügyi problémáit.

2020 óta ez a 13. alkalom, hogy a SpaceX embereket juttat az űrbe. Ezzel a küldetéssel pedig a magáncég 50 embert küldött Föld körüli pályára.

t.co

Borítókép: A felszálló SpaceX Falcon 9 rakétája a NASA Crew–8 küldetésének személyzetével (Forrás: YouTube)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.