Milliárdos házaspár indul Hold körüli útra a Space X fedélzetén

A világ első űrturistája, Dennis Tito amerikai milliárdos és felesége, Akiko is jegyet váltott a Holdat a Space X amerikai űrkutatási vállalat Starship nevű űrhajójára.

Forrás: MTI2022. 10. 12. 22:54
null
Cape Canaveral, 2022. szeptember 3. Az Orion amerikai Hold-ûrhajó és hordozórakétája a Kennedy Ûrközpont kilövõállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. szeptember 3-án. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását mûszaki rendellenesség miatt halasztották el.A tervek szerint az Orion ûrkapszulát, amely az Artemis-program elsõ, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésû rakéta állítja pályára. MTI/EPA/Cristobal Herrera Fotó: Cristobal Herrera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 82 éves Tito szerdán jelentette be a Space X-szel még 2021 augusztusában kötött szerződést, amely öt éven belüli űrutazásra tartalmaz opciót. Ugyanakkor a pontos dátum még nincs kijelölve, és Tito azt sem árulta el, hogy mennyit fizetett az egy hétig tartó utazásért, amely a tervek szerint mintegy 200 kilométeres közelségbe fogja vinni a Hold felszínéhez. Ugyanakkor annyit közölt, hogy rajta és feleségén kívül még tíz jelentkező akadt.

A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója és egy Falcon 9-es hordozórakéta a Cape Canaveral-i Kennedy Űrközpont kilövőállásán 2020. november 13-án. Az űrhajó fedélzetén a tervek szerint három amerikai és egy japán űrhajós indul útnak a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra 2020. november 14-én.
Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

A Hold körüli útra egyébként nem a Tito házaspár az első jelentkező, Maezava Juszaku japán milliárdos még 2018-ban bejelentette, hogy nyolc - lehetőleg művész - kísérővel jegyet vált az útra.

2001-ben Tito volt az első űrturista, akkor 20 millió dollárt fizetett az útért a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és a nyolcnapos ott tartózkodásért.

Borítókép: Az Orion amerikai Hold-űrhajó és hordozórakétája a Kennedy Űrközpont kilövőállásán, a floridai Cape Canaveralben 2022. szeptember 3-án. Az Artemis I misszió óriás holdrakétájának felbocsátását műszaki rendellenesség miatt halasztották el. A tervek szerint az Orion űrkapszulát, amely az Artemis-program első, legénység nélküli küldetésén megkerüli majd a Holdat, a Space Launch System (SLS) elnevezésű rakéta állítja pályára. (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.