Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett

Svédország hivatalosan is a NATO tagjává vált csütörtökön, miután Ulf Kristersson svéd miniszterelnök letétbe helyezte országa csatlakozásának ratifikációs okmányait az amerikai külügyminisztériumban Antony Blinken tárcavezető jelenlétében.

Forrás: MTI2024. 03. 07. 18:17
null
Akersberga, 2024. március 7. NATO-zászlót hajt össze Stig Kvarnryd vezérigazgató (b) és Tove Lycke varrónõ a Stockholm közelében fekvõ Akersbergában mûködõ Flagghuset zászlókészítõ üzemben 2024. március 7-én. Svédország küszöbönálló hivatalos NATO-csatlakozására készülve gõzerõvel készítik a védelmi szervezet zászlóit a családi vállalkozás dolgozói. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund Fotó: Anders Wiklund
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország az észak-atlanti szövetség 32. tagállama lett, szakítva a második világháború óta folytatott semlegességi politikával.

Kristerssont a nap folyamán Joe Biden fogadja a Fehér Házban, majd díszvendég lesz az amerikai elnök kongresszusban tartandó évértékelő beszédén. A Fehér Ház közleménye szerint Svédország NATO-csatlakozásával az Egyesült Államok és szövetségesei még nagyobb biztonságban lesznek.

A NATO a világtörténelem legerősebb védelmi szövetsége, és manapság épp olyan létfontosságú szavatolni állampolgáraink biztonságát, mint 75 éve, amikor szövetségünket megalapították a második világháború romjain

– áll az amerikai elnök hivatalának közleményében.

A nap folyamán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter svéd kollégájával, Tobias Billströmmel is találkozott.

A kolléga megköszönte Magyarországnak a ratifikációt, és megállapodtunk, hogy mindezt egy új lehetőségként tekintjük arra nézve, hogy kapcsolatrendszerünk újabb lendületet kapjon. Ha minden jól megy, a jövő hét elején már fel is vonhatják Svédország lobogóját a NATO brüsszeli központjában.

 – fogalmazott Szijjártó Péter.

Borítókép: NATO-zászlót hajt össze Stig Kvarnryd vezérigazgató (b) és Tove Lycke varrónő a Stockholm közelében fekvő Akersbergában működő Flagghuset zászlókészítő üzemben 2024. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Anders Wiklund)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.