Tárgyalásokat sürgetett a NATO Azerbajdzsán és Örményország között

Ilham Alijev azeri elnök közölte, országa minden eddiginél „közelebb áll a békéhez”.

Forrás: MTI2024. 03. 18. 7:10
null
Azerbaijani President Ilham Aliyev and NATO Secretary General Jens Stoltenberg deliver press statements following their talks in Baku on March 17, 2024. The NATO chair is on a visit to Armenia, Azerbaijan, and Georgia. (Photo by Handout / Azerbaijani presidency / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Azerbaijani presidency / handout" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üdvözölte Jens Stoltenberg NATO-főtitkár vasárnap Bakuban Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök azon kijelentését, hogy országa minden eddiginél „közelebb áll a békéhez” Örményországgal, és arra bátorította a két felet, hogy a lehetőséget megragadva jussanak el egy olyan megállapodáshoz, amely tartós stabilitást garantál a régióban. Az azeri államfő kettejük találkozója után beszélt arról, hogy Örményországgal „élénk béketárgyalásokat” folytatnak. Hozzáfűzte:

„Most közelebb vagyunk a békéhez, mint eddig bármikor.”

Stoltenberg erre reagálva sürgette a két országot, hogy folytassák a tárgyalásokat, amíg el nem jutnak a tartós békemegállapodáshoz. A főként Hegyi-Karabah miatt feszült viszonyban álló, szomszédos dél-kaukázusi országok tavaly év végén közös nyilatkozatot adtak ki arról, hogy békemegállapodásra szeretnének jutni, és azóta több alkalommal is tárgyalóasztalhoz ültek. A múlt hónapban Berlinben tartottak egy kétnapos tárgyalási fordulót.

Stoltenberg a bakui sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az Oroszországgal háborúban álló Ukrajnának további humanitárius segítségre van szüksége. A NATO-főtitkár méltatta a Kijevnek eddig nyújtott jelentős azerbajdzsáni támogatást, de kiemelte, hogy a helyzet továbbra is nagyon nehéz, és arra kérte Bakut, hogy nyújtson újabb segélyeket. Azerbajdzsán egyebek között energetikai eszközökkel és üzemanyaggal segítette Ukrajnát, a támogatás értéke elérte a 7,5 millió dollárt. Jens Stoltenberg Azerbajdzsán után kedden Örményországot is felkeresi.

Borítókép: Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke (balra) fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Bakuban 2024. március 17-én (Fotó: AFP/Azerbajdzsáni elnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.