Földi-Kovács Andrea: Macron vezetésével a halált választhatja Franciaország

Az abortuszhoz való jog francia alkotmányba foglalása miatt vonulnak utcára az emberek.

Forrás: Mandiner2024. 03. 25. 17:40
BRAUN-PIVET, Yael; ATTAL, Gabriel
Versailles, 2024. március 4. Gabriel Attal francia miniszterelnök a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésén beszél, mögötte Yael Braun-Pivet, a nemzetgyûlés elnöke a versailles-i kastélyban 2024. március 4-én. A kongresszus a mûvi vetélés jogának alkotmányba foglalásáról szavaz, ezt a törvényhozás két háza már korábban elfogadta. Íly módon Franciaország a világ elsõ állama, amelyben az alkotmány részévé válik az abortusz joga. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Vigyázat, életveszély! Danger de mort!” címmel hirdetett életpárti tüntetést a francia elnök szélsőségesen életellenes és háborús politikájával szemben a Szent István Intézet és a Védett Társadalom Alapítvány Budapestre – írja az Axioma Központ. Mint írják, a  francia nagykövetség budai rezidenciája előtt zajló hétfő esti tiltakozáson felszólalt mások mellett Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója és Földi-Kovács Andrea, az Axioma Központ igazgatója is.

Macron vezetésével a halált választhatja Franciaország, az alkotmánymódosítás ugyanis sérti a szabadság eszményét, ahogyan az egyenlőség és testvériség gondolatát is – mondta el Földi-Kovács Andrea. A valódi testvéri szeretet cselekvő szeretet, abortuszt kínálni válságban lévő kismamának azonban nem segítség – tette hozzá.

Földi-Kovács Andrea a Mandinernek adott interjúban arra hívta fel a figyelmet, Nyugaton egy nagy politikai, kulturális és társadalmi vita zajlik az abortusszal kapcsolatban, aminek legnagyobb vesztesei a megfogant magzati életek. A tüntetésről élőben jelentkezett be a Szent István Intézet.

Puskás Balázs, a Gyermekjogokért Egyesület alelnöke szerint „számos jel mutat arra, hogy a francia alkotmánymódosítás egyfajta trójai faló lesz, az ENSZ is állást foglalt már a korlátlan abortusz mellett”. Hozzátette: Az Európai Unió arra készül, hogy valamennyi tagállama számára kötelezővé tegye az abortusz nyílt lehetőségét, ezt irányozta elő a Matic-jelentés is. Földi László, a Védett Társadalom Alapítvány kuratóriumának elnöke pedig arról beszélt, Macron elnök nem követi elődeinek példáját, akik nem mentek szembe a francia érdekekkel, az emberi élettel.

A tüntetés hétfő este 6 órakor kezdődött a Franciaország nagyköveti rezidenciája előtti téren (Budapest XII., kerület, Csaba utca 20.) az abortuszhoz való jog francia alkotmányba foglalása miatt. A francia nemzetgyűlés még március elején elfogadta és alkotmányba foglalta az abortuszhoz való jogot. Hozzátartozik a történethez, hogy az abortusz 1975 óta legális Franciaországban a terhesség 14. hetéig.

Ám ezzel a lépésével Franciaország a világon az első lett, amely alkotmányba foglalta a magzatelhajtáshoz való „jogot”.

Párizsban is tartottak demonstrációt, az életpárti mozgalom január 21-én vonult utcára, amelyen a szervezők szerint 15 ezren, az Eurcativ szerint hatezren vettek részt.

A Mandiner arról ír, a világ lakosságának 60 százaléka lakik olyan országban, ahol az abortusz legális. A nő életének megmentése érdekében a Föld országainak 90 százalékában lehet abortuszt véghezvinni, a fizikai egészsége megőrzésének érdekében 67, a mentális egészségének megőrzése érdekében 69 százalékában. Nemi erőszak vagy vérfertőzés, illetve magzatkárosodás miatt a Föld országainak 61 százaléka engedélyezi az abortuszt, gazdasági-szociális okok miatt 37 százalék.

Borítókép: Gabriel Attal francia miniszterelnök a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésén beszél, mögötte Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke a versailles-i kastélyban 2024. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.