Mi köze a magyaroknak a francia abortuszokhoz?

Franciaországban alkotmányos jog az abortusz. A franciák döntése kapcsán viszont ismét hazánkat támadják.

Forrás: Politico2024. 03. 05. 7:04
ATTAL, Gabriel
Versailles, 2024. március 4. Gabriel Attal francia miniszterelnök beszédét hallgatják a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésének résztvevõi a versailles-i kastélyban 2024. március 4-én. A kongresszus a mûvi vetélés jogának alkotmányba foglalásáról szavaz, ezt a törvényhozás két háza már korábban elfogadta. Íly módon Franciaország a világ elsõ állama, amelyben az alkotmány részévé válik az abortusz joga. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország alkotmányába foglalta az abortuszhoz való jogot. Gabriel Attal miniszterelnök a francia szavazás fontosságának hangsúlyozása érdekében amerikai, lengyel és magyar példákat hozott fel – számolt be róla a Politico brüsszeli hírportál.

ATTAL, Gabriel
Gabriel Attal francia miniszterelnök beszédét tapsolják meg a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésének résztvevői a versailles-i kastélyban 2024. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Egy nemzedék, egy év, vagy egy hét kell ahhoz, hogy a dolgok drasztikusan megváltozzanak

 – mondta megnyitó beszédében, amelyben utalt az „amerikai nőkre, akiknek harcolniuk kell az abortuszjogért”, illetve a lengyelekre és a magyarokra – olvasható a Politico cikkében.

BRAUN-PIVET, Yael; ATTAL, Gabriel
Gabriel Attal francia miniszterelnök a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésén beszél, mögötte Yael Braun-Pivet, a nemzetgyűlés elnöke a versailles-i kastélyban 2024. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, a 902 francia parlamenti képviselő közül 780-an szavaztak a törvénytervezet mellett – 72-en szavaztak ellene, 50-en pedig tartózkodtak a versailles-i rendkívüli szavazáson.

A javaslat előterjesztésével Emmanuel Macron elnök határozott üzenetet kívánt küldeni a reproduktív jogok támogatásáról, és ezzel egyidejűleg politikai pontokat szerezni az újjáéledő szélsőjobb rovására.

Franciaországban széles körben támogatják az abortuszjogokat, és korlátozásuk nem volt nyilvános vita tárgya – de Macron alkotmánymódosítása felfedte a konzervatív és szélsőjobboldali pártok megosztottságát, és arra kényszerítette őket, hogy megvitassák azokat a kérdéseket, amelyekről sokáig inkább hallgattak – írja a Politico.

Míg a francia baloldal évek óta alkotmányos biztosítékot akart adni az abortuszhoz, 2022-ig a legtöbb törvényhozó úgy vélte, hogy ez a lépés szükségtelen, tekintettel az abortuszt kérő nők számára fennálló garanciákra.

A francia döntés kapcsán a Politico cikke ismét Magyarországot támadja. Azt írják, amíg az abortusz az Európai Unió nagy részében legális, a jobboldali populisták az egész blokkban olyan politikákat hajtottak végre, amelyek célja az eljáráshoz való hozzáférés korlátozása vagy bonyolultabbá tétele. Magyarországon a várandós nőknek meg kell hallgatniuk a bennük fejlődő magzat szívhangját, mielőtt az elvetetéséről döntenének – írtuk meg korábbi cikkünkben. 

Egyes kutatások egyébként azt igazolják, hogy hazánkban az emberek kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének a kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható.

A Politico Lengyelországot is célba veszi, mert a lap szerint Varsó a legtöbb esetben betiltotta az abortuszt, amíg a jobboldali Jog és Igazságosság párt volt hatalmon, de megemlíti azt is, hogy Donald Tusk új miniszterelnök a tilalom hatályon kívül helyezésén dolgozik.

A mostani szavazás azonban nem csak a nőkről szólhat Franciaországban. Azzal, hogy néhány hónappal a választások előtt támogatta a rendkívül népszerű javaslatot, Emmanuel Macron fejfájást okozott a konzervatív és szélsőjobboldali vezetőknek, miközben a baloldal támogatását kérte. A brüsszeli hírportál cikkében egy 2022-es közvélemény-kutatásra is hivatkozik, amely szerint a válaszadók 81 százaléka támogatja az abortusz jogának az alkotmányba való beillesztését, s a megkérdezetteknek csupán tíz százaléka mondta azt, hogy negatívan vélekedik arról, hogy az abortusz legális.

Emmanuel Macron francia elnök az X-en reagált a döntésre. Úgy fogalmazott:

Francia büszkeség, egyetemes üzenet. Ünnepeljük együtt az új szabadságot. Találkozunk március 8-án, a nemzetközi nőnapon

 − írta.


​Borítókép: Gabriel Attal francia miniszterelnök beszédét hallgatják a törvényhozás két háza, a kongresszus ülésének résztvevői a versailles-i kastélyban 2024. március 4-én (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.