Londoni nagykövet lett az ukrán főparancsnokból

Valerij Zaluzsnyij volt főparancsnokot nevezte ki Ukrajna londoni nagykövetévé Dmitro Kuleba külügyminiszter. A poszt már hónapok óta üres volt, de sajtóértesülések szerint Zaluzsnyij nem fogadta el azonnal a felkérést.

2024. 03. 08. 7:30
ZELENSZKIJ, Volodimir; ZALUZSNIJ, Valerij
Kijev, 2024. február 9. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) kitünteti Valerij Zaluzsnij tábornokot, az ukrán fegyveres erõk volt fõparancsnokát egy kijevi ünnepségen 2024. február 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy port vert fel nemrégiben, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök menesztette Valerij Zaluzsnyijt, az ukrán haderő rendkívül népszerű főparancsnokát. Most kiderült, mi lesz Zaluzsnyij új feladata: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az ország londoni nagykövetévé nevezte ki.

Valerij Zaluzsnyij
Valerij Zaluzsnyij tábornoknak, az ukrán fegyveres erők volt főparancsnokának visszahelyezését követelik résztvevők a főtiszt leváltása miatt tartott tüntetésen Kijevben 2024. február 9-én. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Kuleba hangsúlyozta, hogy a kinevezés, amelyet már Zelenszkij is jóváhagyott, Ukrajna érdekét szolgálja, Zaluzsnyij pedig rendelkezik megfelelő képzettséggel – írja az Unian ukrán hírügynökség.

Én mint miniszter természetesen érdekelt vagyok abban, hogy Londonban erős követünk legyen. Az elnök mérlegelte az összes tényezőt, és úgy döntött, hogy Valerij Zaluzsnyij az optimális jelölt, tehát ez mindenképpen erősítést jelent a rendszerünk számára

– magyarázta a kinevezést Kuleba, hozzátéve, hogy már régóta keresték a megfelelő jelöltet a posztra.

A TSZN ukrán televízió az internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Ukrajna előző londoni nagykövete 2020 júliusától Vadim Prisztajko korábbi külügyminiszter volt, őt 2023 júliusában menesztették posztjáról. Prisztajko a külügyi tárca élén 2019 augusztusától 2020 márciusáig állt – írja az MTI.

 

Zaluzsnyij nem fogadta el azonnal

Zaluzsnyijnak állítólag már a múlt hónapban felajánlották a pozíciót, de nem fogadta el azonnal – számol be róla a The Washington Post amerikai napilap egy neve elhallgatását kérő forrásra hivatkozva.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitünteti Valerij Zaluzsnij tábornokot, az ukrán fegyveres erők volt főparancsnokát egy kijevi ünnepségen 2024. február 9-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.