A bukaresti ötoldalú csúcs előtt az RMDSZ elnökével is tárgyal Orbán Viktor

Fontos találkozói lesznek szerda délután a magyar miniszterelnöknek a szomszédos országban.

ORBÁN Viktor
Az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozója Fotó: Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán az esti órákban a bukaresti Cotroceni-palotában tárgyal Orbán Viktor Klaus Johannis román államfővel, Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, valamint Alexander De Croo belga kormányfővel és Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel. Mint ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a tanácskozás az Európai Unió 2024–2029-es időszakra vonatkozó prioritásait meghatározó folyamat része. 

Románia elnöke 16.30-kor fogadja Charles Michelt, a találkozó után a két politikus közös sajtótájékoztatót tart. Egy órával később kezdődik az öt európai vezető politikus kötetlen egyeztetése egy közös vacsora keretében. 

A Maszol erdélyi portál értesülései szerint a magyar miniszterelnök Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével is tárgyal szerdán Bukarestben. Ahogyan az a vezető magyarországi politikusok hivatalos romániai látogatásakor lenni szokott, a program az RMDSZ elnökével való egyeztetéssel kezdődik. 

Román sajtóértesülések szerint a találkozón az uniós kérdések mellett szóba kerülhet a NATO-főtitkári pozícióval kapcsolatos jelölés is. Mint ismert, Magyarország ellenzi, hogy a holland miniszterelnök kövesse Jens Stoltenberget, márpedig a főtitkári poszthoz egységes álláspontra van szükség a tagállamok között.

Közben Julianne Smith, az Egyesült Államok NATO-nagykövete kedden Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón leszögezte: Washington teljes mértékben támogatja Mark Rutte jelenlegi holland miniszterelnököt az észak-atlanti szövetség vezetői tisztségének elnyerésében, mindemellett nagyra értékeli Klaus Johannis indulását, akit Amerika „barátjának” nevezett, és akinek „minden jót” kíván. 

Azt hiszem, tisztában vannak azzal, hogy az Egyesült Államok álláspontja szerint teljes mértékben támogatjuk Mark Ruttét mint következő főtitkárt, de a legnagyobb tisztelettel viseltetünk barátunk, Johannis elnök úr iránt is, nagyra értékeljük, hogy benevezett a versenybe, és minden jót kívánunk neki, miközben a szövetségen belül továbbra is vitát folytatunk erről a kérdésről – idézte a Krónika Julianne Smitht. 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő felszólal az Európai Nukleáris Szövetség első csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. március 21-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.