A németek védtelenek a kibertámadások ellen

A legújabb német jelentések szerint az ország nem áll készen arra, hogy megvédje magát egy komolyabb kibertámadástól, ami nemrég be is bizonyosodott.

2024. 04. 01. 16:24
mesterséges intelligencia, kiberbűnözés, kiberbiztonság, számítógépes hálózat, hacker,,
Borítókép: Illusztráció (Forrás: 123RF)
Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország nincs kellően felkészülve egy esetleges nagyszabású kibertámadásra, nincs válságkezelő rendszere, ami működne egy ilyen esetben – figyelmeztetett a Szövetségi Információbiztonsági Hivatal (BSI) vezetője vasárnap.

Claudia Plattner, a kibertámadások elleni küzdelemért felelős német hatóság vezetője felszólította a kormányt, hogy helyezze előtérbe a kiberbiztonságot, mielőtt valami nagy dolog történik, és például a bankrendszert megtámadják. 

Miért nem tanulunk a hibákból? Tudjuk, hogy ez a téma hihetetlenül fontos mégsem teszünk semmit

 – mondta a Tagesspiegel német lapnak.

Jelenleg nincsen olyan rendszer, amely biztosítaná az együttműködést Németország 16 tartománya és a szövetségi hatóságok között egy ilyen válság esetén, ami megkérdőjelezi az ország válaszadási képességét.

A német kormány a közelmúltban figyelmeztetett Oroszország hibrid hadviselési kísérleteinek növekvő problémájára – különösen a közelgő európai parlamenti választásokra és az idei három német tartományi választásokra készülve. 

Az orosz agresszió új fenyegetéseit tapasztaljuk most

 – figyelmeztetett a múlt héten Nancy Faeser német belügyminiszter.

Az orosz próbálkozások eddig dezinformációs kampányokra és a kémkedésre korlátozódtak. Ugyanakkor a digitalizáció megszaporodott kibertámadásokhoz vezetett, és a kiberbűnözők egyre inkább ki tudják játszani a gyenge védelmet – áll egy friss jelentésben, ami kitér arra is, hogy megnövekedett a szoftverek sebezhetősége, amelyek könnyen lehetnek átjárók a kiberbűnözők és hackerek számára.

Nemrég hatalmas botrány rázta meg a német katonai vezetést és az egész világot, miután napvilágot látott, hogy pár magasrangú német katonai tisztviselő egy alkalmazáson keresztül tartott egy virtuális találkozót. Ez önmagában is kérdéseket vetettt fel, hogy miért egy könnyen feltörhető programot használtak egy bizalmas megbeszéléshez, ám a tartalom még ijesztőbb volt. A Taurus nagy hatótávolságú rakéták bevetéséről, valamint arról beszéltek, hogy a nyugati katonák hogyan segítik az ukránokat a kiképzésben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.