Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A ramadán miatt kivételeznének a muzulmán gyerekekkel Olaszországban

Az olasz gyerekeket arra kérték, az osztálytermekben ne egyenek és igyanak, tekintettel a böjtölő muszlimokra.

2024. 04. 05. 16:46
-Muszlim diákok érkeznek egy milánói iskolába 2006. október 11-én. (Fotó: AFP/Paco Serinelli)
Fotó: Paco Serinelli Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erőteljes iszlámosodási folyamatok miatt alakultak ki feszültségek az olasz iskolákban. Az oktatásügyi miniszter újra felszólította az intézmények vezetőit, hogy tartózkodjanak attól, hogy a muzulmán tanulókra hivatkozva módosítsák a tanrendet vagy a követelményeket. Ezt azonban nem minden iskolában tartják tiszteletben. Az olasz sajtó arról számolt be, hogy a Milánó közeli Soresina településen egy iskola vezetője újfajta szabályzatot tett közzé, melyben tanácsokkal látja el a tanárokat arra vonatkozóan, hogy hogyan járjanak el a ramadán időszakában a muzulmán tanulókkal.

Azt javasolja, hogy legyenek elnézőek, hagyják, hogy pihenjenek napközben, csökkentsék a számonkérést és a követeléseket, hiszen a böjt megterheli a gyerekeket. Arra is kitér, hogy az osztálytermekben ne fogyasszanak ételt és italt, valamint a tanárok szakítsanak néhány órát arra, hogy a muzulmán tanulók együttműködésével elmagyarázzák az olasz diákoknak a ramadán jelentőségét.

Az oktatásügyi miniszter, Giuseppe Valditara a tanulók közötti megkülönböztetésre irányuló szabályzat azonnali visszavonását követelte, hangsúlyozva, hogy egyetlen európai országban sem volt példa hasonlóra.

Az észak-olaszországi iskola vezetője végül visszalépett. Bejelentette, visszavonta a muzulmán gyermekeknek kedvező javaslatokat, nem tesznek különbséget olasz és külföldi gyermekek között. Az ugyancsak észak-olaszországi Pioltellóban azonban nem volt ilyen kézenfekvő a helyzet. A külföldiek által nagy számban lakott településen az iskola vezetője úgy döntött, hogy oktatási szünetnek nyilvánítja április 10-ét, a ramadán záró napját. A miniszter ott is a rendelet visszavonására szólította fel a vezetőséget. Ők azonban megtagadták, arra hivatkozva, hogy a gyermekek 40 százaléka muzulmán, és aznap úgysem mennének iskolába, következésképpen nem haladnának a tananyaggal. A helyiek felháborodásuknak adtak hangot, hiszen az olasz gyermekek viselik ennek következményét, akik kénytelenek a ramadán miatt otthon maradni. Egyetlen európai országban sem volt példa hasonlóra. Legfeljebb a számonkérés során voltak elnézőbbek a pedagógusok a gyerekekkel a ramadán utolsó napján.

Franciaországban pedig a muzulmán közösség elöljárói külön kérték, hogy ne részesüljenek kedvezményekben a böjtölő gyermekek sem a számonkérés, sem pedig az otthoni tananyagot illetően.

Giuseppe Valditara már korábban is leszögezte, hogy az olasz iskolák nem alkalmazkodhatnak az iszlám ünnepekhez. A szabályokat pedig minden intézménynek be kell tartania. Kétségtelenül kaotikus állapotokhoz vezetne, ha más kisebbségekhez tartozó közösségeknek is hasonló elvárásai lennének. A statisztikák szerint 300 ezer külföldi gyermek látogatja az iskolákat Itáliában.

Borítókép: Muszlim diákok érkeznek egy milánói iskolába 2006. október 11-én (Fotó: AFP/Paco Serinelli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.