Az orosz határhoz közelít a német hadsereg

Húszfős német katonai előőrs érkezett Litvániába, hogy előkészítse annak az új dandárnak a felállítását, amelyről tavaly állapodott meg a két ország. A dandár a tervek szerint 2027-re lesz teljesen harcképes, addig 4800 katona és mintegy kétszáz civil alkalmazott érkezik a balti országba.

2024. 04. 10. 7:46
PISTORIUS, Boris
Ramstein, 2024. március 19. Boris Pistorius német védelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az Ukrajna elleni orosz háborúban Ukrajnát támogató nemzetközi csoportnak a hatodik alkalommal tartott tanácskozása idején a németországi Ramsteinban levõ amerikai légitámaszponton 2024. március 19-én. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új dandár magját a Bajorországból átvezényelt 122. páncélos gyalogsági zászlóalj és az Észak-Rajna–Vesztfáliából érkező 203. páncélos zászlóalj alkotja majd, hozzájuk csatlakozik harmadik zászlóaljként a NATO mintegy ezerfős nemzetközi harccsoportja, amely jelenleg is német parancsnokság alatt működik Litvániában – számol be róla a Deutsche Welle német televíziós hálózat.

A német védelmi minisztérium szerint a dandár célja, hogy elrettentse egy esetleges támadástól Oroszországot. A németek úgy vélik: az, hogy Litvánia egyaránt határos az orosz exklávéval, Kalinyingráddal és Moszkva egyik fő szövetségesével, Belarusszal, a NATO keleti szárnyának legveszélyeztetettebb országává teszi. 

Az oroszok szerint ugyanakkor a lépés csak növeli a feszültséget a térségben.

A dandár felállítására még tavaly júniusban, a vilniusi NATO-csúcs előtt tett ígéretet Németország, de a pontos menetrend csak decemberre született meg, ekkor írták alá a litván fővárosban az erről szóló megállapodást is, amelyet Boris Pistorius német védelmi miniszter történelminek nevezett – írja a Reuters hírügynökség. 

A második világháború óta ez lesz az első tartósan külföldön állomásozó német katonai egység.

A német katonák a Vilnius (és a belarusz határ) közelében található Rudninkaiban és a Kaunas közelében található Ruklában állomásoznak majd – értesült a litván közmédia. Mintegy harmaduk családostul érkezhet a balti országba.

 

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak az Ukrajna elleni orosz háborúban Ukrajnát támogató nemzetközi csoport hatodik alkalommal tartott tanácskozása idején a németországi Ramsteinban levő amerikai légitámaszponton 2024. március 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.