Finnországi iskolai lövöldözés: meghalt egy gyermek és ketten megsebesültek + videó

Egy gyermek meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült egy finnországi iskolában történt lövöldözésben – közölte a rendőrség. Mindhárom áldozat 12 éves volt, és a szintén 12 éves gyanúsítottat őrizetbe vették.

Forrás: BBC2024. 04. 02. 13:33
A Viertola általános iskolában, ahol egy gyerek tüzet nyitott és megsebesített három másik gyereket 2024. április 2-án Vantaaban, Helsinki mellett. Fotó: Markku Ulander Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy gyermek meghalt, két másik pedig súlyosan megsebesült egy finnországi iskolában történt lövöldözésben – közölte a rendőrség. 

A hatóságok korábban azt közölték, hogy minden érintett 13 éves volt, de aztán 12 évre módosították a korukat, írta a BBC.

A szülők elmondták, hogy a lövöldözés a fővárostól, Helsinkitől északra fekvő Viertola iskola egyik osztálytermében történt. Az iskolában nyolcszáz hét és tizenhat év közötti általános és középiskolás korú diák tanul, két külön telephelyen, mintegy kilencven alkalmazottal. A lövöldözés az iskola jokirantai telephelyén történt, ahol a 9–13 éves tanulókat tanítják. 

A rendőrség a reggeli bejelentést követően kilenc percen belül kiérkezett az iskolához, és ellátták a három áldozatot.

A gyanúsított elszaladt, amint a rendőrség megérkezett, őt nem sokkal később a fegyverrel a kezében fogták el a főváros, Helsinki északi, Siltamaki kerületében. A gyerek az első kihallgatáson elismerte, hogy ő követte el a lövöldözést. Gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt indítottak nyomozást.

A lövöldözés hírére a szülők összegyűltek az iskolánál, hogy elvigyék gyermekeiket, az épületet, ahol az incidens történt lezárták.

Finnországban 2007-ben és 2008-ban néhány hónapon belül két halálos iskolai lövöldözés történt. 2007-ben egy 18 éves diák lőtt agyon hat diákot, az iskolai ápolónőt és az osztályfőnököt a Helsinkitől északra fekvő Jokela kisvárosban, majd a következő évben egy másik diák félautomata puskával kilenc diákot és egy tanárt lőtt agyon a nyugati Kauhajoki városának egyik szakközépiskolájában.

A korábbi lövöldözések hatására szigorították a fegyvertörvényeket, amelyek értelmében a fegyvertulajdonosoknak legalább 18 évesnek kell lenniük, de 15 év felett bárki kérhet engedélyt más fegyverének használatára.

Petteri Orpo miniszterelnök mélyen megrendítőnek nevezte a lövöldözést, és azt mondta, hogy gondolatai az áldozatokkal és családjukkal, valamint az iskola minden dolgozójával vannak.

Borítókép: A Viertola általános iskolában, ahol egy gyerek tüzet nyitott és megsebesített három másik gyereket 2024. április 2-án Vantaaban, Helsinki mellett (Fotó: AFP/Markku Ulander)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.