Gondnokság alá helyezte egy francia bíróság Jean-Marie Le Pent

Egészségi okok miatt bírói védelem alá helyezték Jean-Marie Le Pent, a volt francia Nemzeti Front (ma: Nemzeti Tömörülés) alapítóját és volt elnökét.

Forrás: MTI2024. 04. 03. 16:46
LE PEN, Jean-Marie
Strasbourg, 2019. április 17. Jean-Marie Le Pen, az egykori francia Nemzeti Front (2018 júniusa óta Nemzeti Tömörülés) volt elnöke szavaz az Európai Parlament 2019. április 16-i ülésén a szervezet strasbourgi székházában. MTI/EPA/Patrick Seeger Fotó: Patrick Seeger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészségi okok miatt bírói védelem alá helyezték Jean-Marie Le Pent, a volt francia Nemzeti Front (ma: Nemzeti Tömörülés) alapítóját és volt elnökét – közölte szerdán Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke.

A gondnokságnak megfelelő polgári jogi intézkedést a 95 éves pártalapító családja kezdeményezte a bíróságon egy orvosi szakvélemény alapján, amely megállapította Jean-Marie Le Pen leépülését. 

A végzés alapján három lánya – Marie-Caroline, Yann és Marine Le Pen – mostantól a képviselője, ők járhatnak el apjuk nevében külön-külön vagy közösen. Az egykori pártelnök egészségi állapota az egy évvel ezelőtti szívrohama óta romlott meg jelentősen.

Jean-Marie Le Pen 1972 és 2011 között volt az elnöke az általa alapított Nemzeti Frontnak, amelyben sikerült egyesítenie a történelmi francia szélsőjobboldal különböző irányzatait, a francia Algéria támogatóitól kezdve egészen azokig, akik nosztalgiát éreznek a náci Németországgal kollaboráló Philippe Pétain irányította Vichy-kormányzat iránt. Verbális megnyilvánulásai miatt többször elítélték rasszizmus és antiszemitizmus miatt, de 2002-ben sikerült bejutnia a francia elnökválasztás második fordulójába, amelyet végül a jobbközép Jacques Chirac nyert meg.

A pártelnök-alapító lányának, Marine Le Pennek az irányítása alatt, aki az utóbbi három elnökválasztáson mindig bejutott a második fordulóba, a Nemzeti Front utódpártja, a Nemzeti Tömörülés Franciaország legnagyobb ellenzéki pártjává vált.

Borítókép: Jean-Marie Le Pen, az egykori francia Nemzeti Front (2018 júniusa óta Nemzeti Tömörülés) volt elnöke szavaz az Európai Parlament 2019. április 16-i ülésén a szervezet strasbourgi székházában (Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.