Nem sikerült jól a cannabis legalizálása, soha ennyi illegális termesztő nem volt még

A cannabis legalizálása nem érte el a célját Kaliforniában, inkább a feketepiacot lendítette fel.

2024. 04. 06. 21:36
Cannabis ültetvény egy üvegházban Fotó: AFP/Robyn Beck
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor 2016-ban az amerikai népszavazáson megszavazták a cannabis teljes legalizálását, a cél az volt, hogy felszámolja az Aranyállamnak nevezett Kalifornia feketepiacát. Valójában számtalan illegális termelő kíváncsiságát keltette fel, hogy adómentes terméket biztosítsanak a drogfogyasztóknak

A modell messze nem volt tökéletes

  – mondta Chris Morsch őrmester. 2016 körül, amikor elkezdtek változni a törvények, óriási mértékben megnőtt az illegális termesztés mértéke is, mert nem volt megfelelő a szabályozás.

A cannabis 450 grammonként akár 600 dollárt is hozhat Kaliforniában – magyarázta egy rendőr. Ez az ár megháromszorozódhat, ha az árut az amerikai államok csak felében el tudják adni, ahol még mindig tilos a cannabis felhasználása. Egy kisebb üvegház elegendő ahhoz, hogy betakarításonként több százezer dollárt tegyen zsebre valaki.

A szakértők szerint több tízezerre rúg az illegális farmok száma Kaliforniában. A feketegazdaság még mindig nagyobb súllyal esik latba, mint a legális piac, és az árbevétele évi ötmilliárd dollár körül stagnál.

Nem csak Amerikában jelent problémát a cannabis, az új németországi drogtörvény engedélyezi minden 18. évét betöltött német lakos számára legfeljebb 25 gramm marihuána birtoklását, továbbá három cannabisnövény tartását rekreációs célú felhasználásra, és kimondja azt is, hogy minden felnőtt csatlakozhat cannabistermelő nonprofit szervezetekhez, ahol marihuánát vásárolhat. Mindeközben Ausztria azt tervezi, hogy fokozza a határ menti ellenőrzések számát a német drogliberalizáció miatt, mert ők ellenzik a németek példáját.

Borítókép: Cannabisültetvény egy üvegházban (Fotó: AFP/Robyn Beck)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.