Rossz hír Kijevnek: a németek is kifogytak a légvédelmi rendszerekből

Annalena Baerbock német külügyminiszter elismerte, hogy Németországnak nincs több extra Patriot légvédelmi rendszere, amelyet Kijevnek küldhetne.

2024. 04. 09. 20:42
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kupjanszk, 2024. február 19. Az ukrán elnöki sajtóiroda által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök látogatást tesz a 14. gépesített dandár parancsnoki állásán a kelet-ukrajnai Kupjanszkban 2024. február 19-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Sajnos a saját Patriot-rendszereink arzenálját jelenleg már majdnem kimerítettük, ezért a NATO külügyminiszteri találkozón világossá tettem, hogy meg kell vizsgálnunk, hogy Európában és világszerte rendelkezésre áll-e még Patriot-rendszer, és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezeket a rendszereket beszerezzük Ukrajna számára – fogalmazott Németország vezető diplomatája egy berlini sajtótájékoztatón, hívja fel rá a figyelmet a TASZSZ orosz hírügynökség. 

A beszámoló szerint Annalena Baerbock hozzátette, hogy Németország és szövetségesei mérlegelni fogják egy külön alap létrehozását erre a célra.

Baerbock gyors lépéseket ígért Németország ukrán és európai partnereivel közösen, hogy ezeket a rendszereket minél hamarabb beszerezzék harmadik országoktól. 

Kedden Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője arról beszélt, hogy

Ukrajna nyugati támogatói nem biztosítják az ország számára azokat a légvédelmi rendszereket, amelyekre égető szüksége van ahhoz, hogy megvédje magát az orosz bombázásoktól.

A Nueva Economia Fórum nevű spanyol szervezet brüsszeli konferenciáján Borrell emlékeztetett, hogy Kijev már régóta kéri szövetségeseit, hogy sürgősen küldjenek Patriot rakétarendszereket az orosz támadások kivédésére.

Elképzelhetetlen, hogy ne tudnánk rendelkezésükre bocsátani őket, tekintve, hogy a nyugati hadseregek mintegy 100 Patriot-üteggel rendelkeznek, és mi mégsem vagyunk képesek ebből hetet küldeni számukra, kétségbeesett kérésükre sem

– hívta fel a figyelmet.

A főképviselő legközelebbi tanácskozásukon arra fogja buzdítani az uniós tagállamok védelmi és külügyminisztereit, hogy biztosítsák a háború sújtotta ország számára a légvédelmi rendszereket. Mint hangsúlyozta, az EU-nak „teljesítenie kell erkölcsi és politikai kötelességét Ukrajnával szemben”, mivel „a helyzet a harctéren rendkívül nehéz, az orosz hadigépezet teljes gőzzel működik, és Kijevvel ellentétben a Kreml képes az elhúzódó kíméletlen háborút fenntartani, bármi áron”.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóiroda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.