Szijjártó Péter: Szorosabbá szeretnénk fűzni a kapcsolatot az Egyesült Arab Emírségekkel + videó

Több fontos témát átbeszélt ma Szijjártó Péter az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével.

2024. 04. 02. 20:06
Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto welcomes UAE FM Abdullah Bin Zayed to Budapest (Source: Facebook/Peter Szijjarto)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta Budapesten az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterét, Abdullah Bin Zayedet. A magyar miniszter elmondta, hogy az Egyesült Arab Emírségek stabilitást, biztonságot nyújt a közel-keleti régióban, Magyarország pedig mindig támaszkodhatott az országra. Szijjártó Péter kifejtette, hogy örül az Ábrahám-megállapodásoknak és bízik benne, hogy visszatérhetnek majd hozzá a későbbiekben.

Szijjártó Péter ezután elismerően szólt arról is, hogy Abu-Dzabi mostanra csatlakozott az atomenergiát használók klubjához, ami új horizontokat nyit a kétoldalú együttműködésben, egyebek mellett a képzés és a kutatás területén is, hiszen hazánkban már több mint ötven éve üzemelnek nukleáris reaktorok.

A miniszter az Egyesült Arab Emírségek szerepét is méltatta a terrorizmus elleni harcban. Mint mondta, az elhivatott munkájuk nélkül a világ nem lehetne olyan biztonságos hely, mint amilyen, és ezért elismeréssel kell adózni feléjük. A megbeszélés során a magyar uniós elnökségről is szó esett, a hat hónap alatt Magyarország szorosabbá szeretné fűzni a kapcsolatait az Egyesült Arab Emírségekkel.

Abdullah Bin Zayed külügyminiszter a találkozón elmondta, hogy Szijjártó Péter mindig is segítette és támogatta a két ország kapcsolatát. Mint mondta, Magyarország egy kis ország, de szeretné magasra helyezni a lécet és megmutatni azt, hogy minden ország számít és képes többre is. 

Fontosnak tartotta elmondani, hogy az Egyesült Arab Emírségek meg tudja őrizni a saját értékeket, és eközben nyitott más kultúrák és országok iránt. Büszke arra is, hogy meggyőzhet másokat is arról, amiben ő hisz.

 

A külügyminiszter kifejtette, hogy nem könnyű az élet, amikor olyan világméretű kihívások akadnak, mint a terrorizmus, a gyűlölet. Ezek olyan dolgok, amelyek mélyen érintik a világot. Abdullah Bin Zayed leszögezte, biztos benne, hogy nagyon sok beszélgetés lesz Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között. Kiemelte azt is, hogy kíváncsian várják az európai parlamenti választások eredményeit, és bíznak benne, hogy tovább fejlődik a kapcsolat az Öböl-menti Tanács és az Európai Unió között.

Borítókép: Budapesten látta vendégül  Abdullah Bin Zayedet Szijjártó Péter (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.