Tajvani földrengés: nem tudnak magyar áldozatról + videó

A legfrissebb információk szerint legalább kilenc halottja és többszáz sérültje van a brutális tajvani természeti katasztrófának.

Forrás: Reuters2024. 04. 03. 12:15
Többen meghaltak a földrengésben Tajvanon, amely több tucat épületet megrongált. (Fotó: AFP/Taiwans National Fire Agency) Fotó: TAIWAN'S NATIONAL FIRE AGENCY Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajvan budapesti képviseletének jelzése alapján nincs magyar áldozata a szerda reggeli nagy erejű földrengésnek.

Az elmúlt legalább 25 év legnagyobb tajvani földrengésében szerdán legalább kilenc ember meghalt, több százan megsérültek. 7,2-es (más források szerint 7,4-es) magnitúdójú földrengés rázta meg Tajvant helyi idő szerint szerda reggel. A katasztrófa következtében több tucatnyian tűntek el, számos épület összeomlott, sokan a romok között rekedtek, írja a Reuters.

Nagyon erős volt. Olyan érzés volt, mintha a ház összedőlne

– mondta Csang Jü-lin, a tajpeji kórház egyik dolgozója.

Egy nő, aki panziót üzemeltet Hualien városában, azt mondta, igyekezett megnyugtatni a földrengéstől megijedt vendégeit.

Ez a legnagyobb földrengés, amit valaha átéltem 

– mondta a nő

A mentők létrák segítségével mentették ki az ablakon a bennrekedt embereket, míg máshol hatalmas földcsuszamlások voltak, Tajpejben az erős rengések miatt rövid időre be kellett zárni a metrót, de azóta a legtöbb vonal újraindult.

A kormány 821-re becsüli a sérültek számát

„Jelenleg a legfontosabb dolog az emberek megmentése” – mondta a megválasztott elnök az egyik hualieni épület előtt beszélve.

A tajvani légierő közölte, hogy hat F–16-os vadászgép szenvedett kisebb sérüléseket, de a gépek várhatóan hamarosan újra szolgálatba állnak.

A Fülöp-szigeteken a szeizmológiai tisztviselők több tartományban figyelmeztették a part menti lakosokat, hogy vonuljanak magasabb területre. A kínai állami média szerint a földrengést a délkeleti Fujian tartományban érezték, a Reuters szerint Sanghaj kereskedelmi központjában is érezhető volt. Az utórengések továbbra is érezhetők Tajpejben, több mint ötvenet regisztráltak az illetékes hatóságok.

Borítókép: Többen meghaltak a földrengésben Tajvanon, amelyben több tucat épület megrongálódott (Fotó: AFP/Taiwans National Fire Agency)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.