Von der Leyen bizalmasait elnyelte a föld

Fizetés nélküli szabadságra mennek a bizottság elnökének bizalmi emberei.

2024. 04. 05. 21:19
VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén 2024. március 22-én. Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Björn Seibert az Európai Bizottság elnökének – azaz Ursula von der Leyennek – a kabinetfőnöke. Seibert jól ismert brüsszeli körökben, jelentős befolyással rendelkezik pozíciója és az elnökhöz való kapcsolata miatt.

Az Európai Néppárt jelentette be, hogy a jelenlegi kabinetfőnök fogja vezetni Von der Leyen kampányát. Hogy ez megtörténhessen, Björn Seibert fizetés nélküli szabadságon lesz április 9-től a választásokig.

A szabadságot azért kell kivennie, mert a hatályban lévő irányelvek tiltják, hogy kettős beosztásban alkalmazza az elnök a jobbkezét. Az irányelvek meglehetősen szigorúak, de csak addig, amíg a kampány tart, így június 9-e után kérdéses, hogy hogyan rendeződnek újra a szerepek. Hivatalosan amennyiben a bizottság egy tagja részt vesz a választásokon, ahhoz nem használhatná fel a szervezet humánerőforrásait. 

A szabályok miatt sokan rossz szemmel nézik, hogy Seibert mellett Alexander Wintersteint is beemeli kampányába Ursula von der Leyen. Winterstein jelenleg a bizottság kommunikációs főigazgatóságának vezető köztisztviselője.

Mindkét személy kapcsán felmerül a hogyan tovább kérdése, mivel hiába zárulnak le az EP-választások június kilencedikével, a bizottság új elnökének megválasztása még hónapokba telhet majd. Az elnököt ugyanis az európai parlamenti képviselők választják, a koalíció építése pedig nem könnyű feladat.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója végén, 2024. március 22-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.