Zelenszkij szerint csak az amerikai csúcsfegyverek vethetnek véget a háborúnak

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szerint, ha minden a mostani mederben folyik tovább, nagyon hamar kifogynak a fegyverekből.

2024. 04. 07. 14:01
ZELENSZKIJ, Volodimir
Szumi, 2024. március 27. Az ukrán elnöki sajtószolgálat képén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) felkeres egy katonai egységet, amint az északkelet-ukrajnai Szumi területre látogat 2024. március 27-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kijev kifogyhat a védelmi rakétákból, ha Oroszország folytatja heves légicsapásait – figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat késő este, miközben ismételten újabb katonai segélyt kért szövetségeseitől.

– Növelnünk kell a nagy hatótávolságú légvédelmi rendszereinket – mondta Zelenszkij egy ukrán műsorban. Különösen a Patriot rakétákat emelte ki, mondván, további huszonötre lenne szükség belőlük. „Továbbra is bízunk abban, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa megszavaz egy 60 milliárd dolláros katonai segélycsomagot nekünk” – tette hozzá.

Ha továbbra is minden nap támadják az oroszok Ukrajnát, ahogyan az elmúlt hónapban, akkor kifogyhatunk a rakétákból, és ezt a partnerek is tudják 

– tette hozzá az elnök.

 

F–16-osokban bíznak

Zelenszkij szerint a helyzet jelentősen javulni fog az F–16-os vadászrepülőgépek érkezésével , amelyeket hamarosan átadnak. Ezek mennyisége azonban nem lesz elegendő a légitámadások elleni teljes védelemhez – tette hozzá.

Az Ukrajna fogyatkozó tartalékaira vonatkozó figyelmeztetés az ország vezetésének korábbi felszólítását követi, hogy több légvédelmi rakétát, különösen az amerikai Patriot rendszereket védjék meg Moszkva légicsapásai ellen.

Adjátok nekünk az átkozott Patriotokat – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Politico brüsszeli hírportálnak adott interjújában március végén. „Ha lenne elegendő légvédelmi rendszerünk, pontosabban a Patriotunk, nemcsak embereink életét, hanem gazdaságunkat is meg tudnánk védeni”  – mondta Kuleba akkor.

Zelenszkij szombaton azt is mondta, hogy Ukrajna döntések előtt áll, hogy mely területeket védje meg az oroszoktól. Eközben pedig legkevesebb hét ember meghalt szombaton egy Harkiv városa elleni orosz dróntámadásban – közölték helyi tisztviselők. A város pedig jelentős károkat szenvedett a hónapok óta tartó bombázásokban.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (jobbra) felkeres egy katonai egységet, amint az északkelet-ukrajnai Szumi területre látogat 2024. március 27-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.