Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A szlovák parlament első olvasatban elfogadta a közszolgálati rádió és televízió átalakításáról szóló törvényt

A kormánykoalíció képviselőinek szavazataival elfogadta első olvasatban a szlovák parlament szerdán a közszolgálati rádió és televízió (RTVS) átalakításáról szóló törvényt.

Forrás: MTI2024. 05. 23. 6:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A törvénytervezet egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti.

A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének, köztük Lubos Machaj vezérigazgató megbízatása megszűnik majd.

A törvénytervezet vitáját a múlt héten kezdte meg a parlament, de a Robert Fico miniszterelnök elleni gyilkossági kísérlet miatt elhalasztották az ülést.

A törvénytervezetet a kormány április végén hagyta jóvá.

A törvény célja, hogy „visszaállítsa a műsorközlő közszolgálati jellegét, súlyát, függetlenségét, objektivitását, szavahihetőségét és átláthatóságát” − mondta a parlamentben Martina Simkovicová kulturális miniszter.

Az ellenzék bírálta a törvényt azt állítva, hogy a kormány ellenőrzése alá akarja vonni a közszolgálati médiát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.