Az EU jogállamisági eljárásai politikai eszközök

Politikai eszközöknek nevezte az Európai Unió jogállamisági eljárásait az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn a Facebook-oldalán.

Forrás: MTI2024. 05. 27. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bóka János a Danube Instute, az Alapjogokért Központ és a The European Conservative szervezésében hétfőn kezdődött kétnapos budapesti konferencián tartott előadást. A miniszter bejegyzésében azt írta: a jogállamisági eljárásokat taktikai értelemben arra használják, hogy a renitens tagállamokat politikai igazodásra kényszerítsék.

Stratégiai értelemben pedig arra használják, hogy a nemzeti alkotmányos intézmények háttérbe szorításával előmozdítsák a föderalista projektet és monopóliumot követeljenek maguknak az európai értékek meghatározására és érvényesítésére

 – tette hozzá.

Bóka János szerint az EU-nak égető szüksége lenne egy valódi jogállamisági eljárásra, de ehhez a jelenlegi eszközöket a feje tetejéről a talpára kell állítani. Biztosítani kell, hogy a tagállamokban kidolgozott és alkalmazott jogállamisági elveket az uniós intézmények is alkalmazzák a saját működésük során – hangsúlyozta. Különösen fontosnak nevezte, hogy az eljárás olyan mechanizmust is tartalmazzon, amely valóban az átruházott hatáskörre korlátozza az Európai Unió tevékenységét. Ez azonban nem lehetséges a jelenlegi eszközök kiigazításával: teljesen új megközelítésre van szükség – emelte ki az európai uniós ügyekért felelős miniszter.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (Forrás: Facebook/Bóka János) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.