Biden beismerte, hogy felhagynak a fegyverszállítással

Az amerikai elnök azt mondta, ha jelentős invázió kezdődik Rafahban, akkor az Egyesült Államok felhagy bizonyos fegyverek szállításával Izraelnek. Biden komoly lépésre szánta el magát.

Forrás: CNN2024. 05. 09. 6:54
BIDEN, Joe
Washington, 2024. május 2. Joe Biden amerikai elnök az amerikai egyetemeken tartott palesztinpárti tüntetésekrõl nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2024. május 2-án. A tüntetések elmúlt két hetében az õrizetbe vettek száma már meghaladta az ezret az Egyesült Államokban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök szerdán először mondta ki, hogy leállítja az amerikai fegyverszállítmányok egy részét Izraelbe, ha Benjámin Netanjahu miniszterelnök elrendeli Rafah városának jelentős invázióját.

Joe Biden amerikai elnök távozik az amerikai egyetemeken tartott Izrael-ellnes tüntetésekről tett nyilatkozata végén a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-terméből 2024. május 2-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)
Joe Biden amerikai elnök távozik az amerikai egyetemeken tartott Izrael-ellnes tüntetésekről tett nyilatkozata végén a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-terméből 2024. május 2-án. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Civileket öltek meg Gázában bombákkal és más módon. Ezt mondta Biden a CNN-nek adott exkluzív interjújában.

Egyértelművé tettem, hogy ha bemennek Rafahba – még nem mentek Rafahba –, ha bemennek Rafahba, akkor nem adunk át olyan fegyvereket, amelyeket használnának Rafahban

 – mondta Biden.

Az elnök bejelentése, miszerint kész az amerikai fegyverzetet Izrael lépéseihez kötni, fordulópontot jelent az Izrael és a Hamász közötti hét hónapos konfliktusban. 

Annak kimondása, hogy amerikai bombákat használtak civilek megölésére Gázában, az Egyesült Államok háborúban betöltött szerepének határozott elismerése volt – olvasható a CNN oldalán.

Az elnökre rendkívüli nyomás nehezedik, többek között saját pártjának tagjai részéről is, hogy korlátozza a fegyverszállítmányokat a gázai humanitárius válság idején. Biden mostanáig ellenállt ezeknek a felhívásoknak, és határozottan támogatta Izrael erőfeszítéseit, azt azonban kijelentette, hogy továbbra is segít Washington Izrael biztonsága megvédésében.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök 2024. május 2-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.