Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Izrael-ellenes tüntetők verekedtek össze Milánóban + videó

Elszabadultak az indulatok a Milánói Egyetemen, a szélsőbaloldali Izrael-ellenes tüntetők számoltak le egymással.

2024. 05. 22. 21:22
Milánó, 2024. május 18. Palesztinpárti tüntetés Milánóban 2024. május 18-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. A tüntetõk ez utóbbi miatt tiltakoznak. MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati Fotó: Mourad Balti Touati
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Verekedés tört ki a demonstrálók között Milánóban, míg korábban a rendőröket támadták és sátrakkal foglalták el az egyetem területét. Most már a demonstrálók között sincs egyetértés, szélsőbaloldali csoportok és anarchisták estek egymásnak. Egyre több egyetemet vesznek birtokba és forgatnak fel. Mint kiderült, Milánóban a Kommunista Harc elnevezésű csoport aktivistái verekedtek össze a diákegylet tagjaival. Az összecsapást többen is rögzítették telefonjaikkal, a videófelvételek pillanatok alatt körbefutottak a világhálón.

A Milánói Egyetem rektora május 27-én elkezdi az egyeztetéseket a demonstrálókkal. A lázadó fiatalok ígéretet tettek, hogy nem hagyják el az egyetem épületét, amíg el nem érik céljukat és a vezetőség el nem ítéli az izraeli hadsereg csapásait. Anna Maria Bernini egyetemekért és kutatásokért felelős miniszter aggódva követi a felsőoktatási intézményekben kialakult anarchiát. Hangsúlyozta, a véleménynyilvánításnak van helye, az erőszak azonban nem veheti át a főszerepet az egyetemeken.

Silvia Sardone, a Liga európai parlamenti képviselője az ellenzéki pártokat vonja felelősségre. Egy felszólalásában azt állította, hogy a baloldali politikusok közül többen a kezdetektől fogva támogatták az Izrael ellen tüntetőket, szombatonként karöltve vonultak a demonstrálókkal. Mindez nagyban hozzájárult az indulatok felkorbácsolásához. Azt is elmondta, hogy aggasztja a milánóiakat, hogy egyes baloldali politikusok radikális arab szervezetekkel állnak kapcsolatban. Ezt bizonyítja az új mecset építése, valamint több engedély nélküli imahely működtetése.

Ezek a fiatalok, akik elfoglalják és megrongálják a Milánói Állami Egyetemet, összeverekednek egymással, ugyanakkor van bátorságuk, hogy békepártiként definiálják magukat. Kitűnően szemléltetik azt, akik ők valójában: hátrányos helyzetű, buta emberek

– jegyezte be az milánói eseményeket kommentálva Matteo Salivini miniszterelnök-helyettes.

Borítókép: Palesztinpárti tüntetés Milánóban (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Mourad Balti Touati)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.