Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Kiderült, ki Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylője

Egy hetvenegy éves férfi lőtte meg a kormányfőt.

2024. 05. 15. 17:39
Elfogták a rendőrök Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylőjét (Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, több lövés érte Robert Fico szlovák miniszterelnököt a mai kormányülés utáni incidensben.

 

 A támadó, Juraj C. hetvenegy éves férfi, aki a Szlovákiai Írók Szövetségének tagja. Úgy tudni, korábban biztonsági őr volt egy bevásárlóközpontban. 


Szlovákiai sajtóértesülések szerint Juraj C. odakiáltott Ficónak, hogy jöjjön közelebb, majd amikor a politikus így tett, előkapta pisztolyát és több lövést is leadott közvetlen közelről. Lapinformációk szerint C. legálisan tartott pisztolyát használta, korábban egy biztonsági szolgálatnál dolgozott. A férfiról egyelőre annyit tudni – írta az Index –, hogy lévai illetőségű, ismert a helyi irodalmi életben, korábban több verseskötete is megjelent. Egy 2019-es lévai online cikkben Juraj C.-t baloldali íróként mutatták be.

Az Index úgy tudja, a szlovák hatóságok már ellenőrzik az elkövető nemzetközi kapcsolatrendszerét. Juraj C. 1953-ban született, a szlovák hatóságok információi szerint az elmúlt időszakban negatívan viszonyult a roma kisebbséggel szemben és szimpatizált a szlovák félkatonai szervezetekkel.

Az aktuality.sk továbbá hozzátette, hogy Juraj C. 2016-ban egy magán biztonsági szolgálatnak dolgozott, és akkoriban ő maga is támadás áldozata lett bevásárlóközpontban, ezzel a szlovákiai híradásokba is bekerült. Megszólaltatták a férfi fiát is, aki nem tudott magyarázatot adni édesapja tettére.

Borítókép: Elfogták a rendőrök Robert Fico szlovák miniszterelnök merénylőjét (Fotó: Reuters/Radovan Stoklasa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.