Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Óriási botrány robbant ki Spanyolország és Argentína között

Eszkalálódik a diplomáciai konfliktus Spanyolország és Argentína között. A szocialista (PSOE) párt azt tervezi, hogy kitiltja az országból Javier Milei-t, amiért korruptnak nevezte Pedro Sánchez feleségét.

2024. 05. 22. 15:07
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazahívta Buenos Aires-i nagykövetét a spanyol kormány. A külügyminisztérium azután jelentette be ezt, hogy Javier Milei argentin elnök nem volt hajlandó bocsánatot kérni azután, hogy Pedro Sánchez feleségét korruptnak nevezte a vasárnapi Europa Viva 24 konzervatív konferencián. A Vox által szervezett rendezvény színpadán a szocialista párt (PSOE) szerint gyűlöletkeltő beszéd hangzott el, amiben Milei a szocializmust rákkeltőnek, a menedékvédelmet pedig a Nyugat parazitaelméletének nevezte, amit mielőbb ki kell irtani.

Argentína és Spanyolország testvérországként tekintett eddig egymásra, és 1860 óta nem történt olyan esemény, ami miatt ne tartózkodott volna spanyol nagykövet Buenos Airesben. A mostani diplomáciai konfliktus ráadásul tovább eszkalálódhat. A szocialista (PSOE) kormány ugyanis azt fontolgatja, hogy megvétózza Milei következő, június végi madridi látogatását és nemkívánatos személynek minősíti őt Spanyolországban, ami végül a kitiltásával is járhat. José Manuel Albares újságírói kérdésre mindössze annyit közölt, hogy döntésüket az határozza meg, hogy Milei milyen típusú látogatásra érkezik nyáron a spanyol fővárosba.

Elmondtam az argentin nagykövetnek, hogy bocsánatkérést követelünk a spanyol intézmények jóhiszeműségét és vendégszeretetét megsértő támadásért

– fogalmazott a tárcavezető, majd hozzátette, hogy miután az argentin elnök nem volt hajlandó ezt megtenni, beszédét frontális támadásként értelmezték, amivel a spanyol intézményeket is megsértette.

Egyedülálló esettel állunk szemben az országok közötti nemzetközi és diplomáciai kapcsolatok történetében. Nincs arra példa, hogy egy államfő egy másik ország fővárosába menjen azért, hogy megsértse annak intézményeit, majd ilyen kirívóan beavatkozzon annak belügyeibe

– tette hozzá Albares. A jobboldali pártok értetlenül állnak az események előtt. Santiago Abascal, a Vox vezetője közölte, hogy nem lehet Spanyolországot diplomáciai konfliktusba kergetni és nagykövet nélkül hagyni Pedro Sánchez személyes szeszélyei miatt.

Sánchez úr nem a király, még akkor sem, ha azt hiszi magáról

– fogalmazott Abascal.

A baloldal nagyon hozzászokott ahhoz, hogy erkölcsi fölényből cselekedjen. Amikor mi csináljuk, akkor nagyon rosszul reagálnak, áldozati szerepbe helyezik magukat, nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy erőteljesebben beszéljenek velük

– tette hozzá a Vox vezetője.

Abascal megemlítette azt is, hogy Milei beszéde azután hangzott el, hogy a szocialista párt egyik minisztere, Óscar Puente egy rendezvényen először drogfüggőséggel vádolta az argentin vezetőt, majd fasisztának nevezte és még csak elnézést sem kért ezért. A Sánchez-kormány ezzel szemben úgy várja el Milei bocsánatkérését, hogy a valóságot fogalmazta meg a hétvégi politikai nagygyűlésen akkor, amikor Sánchez feleségét korruptként emlegette. Begona Gómez ellen ugyanis áprilisban valóban bírósági eljárás indult, miután a gyanú szerint többször is visszaélt pozíciójával és személyes kapcsolatait juttatta előnyökhöz ajánlólevelek segítségével több állami szerződés megkötése során. 

A Néppárt (PP) vezetője, Alberto Nunez Feijóo arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy gondolja újra az argentin nagykövet visszavonását, mert saját érdekei nem lehetnek fontosabbak Spanyolországénál

Feijóo az X-en azt írta, hogy a spanyolok komolyabb politikát érdemelnek. Megjegyezte, hogy Pedro Sánchez, bár elítéli az oroszok agresszióját, az ukrajnai invázió után mégsem gondolkodott el azon, hogy hazahívja oroszországi nagykövetét. A konzervatív vezető szerint az Argentínával kirobbantott konfliktus ebből fakadóan csak azt mutatja, hogy Sánchez már megint túljátssza a szerepét.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és  Javier Milei argentin elnök (Fotó: MTI/EPA/EFE/JJ Guillen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.