Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Zelenszkij Brüsszelbe látogat, kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá

Miközben teljes erővel dúl az orosz–ukrán háború, a kijevi vezető folytatja az európai körútját. Volodimir Zelenszkij Spanyolország után Belgiumba látogat.

2024. 05. 28. 6:51
ZELENSZKIJ, Volodimir
Harkiv, 2024. május 24. Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkeresi azt a nyomdát, amelyet orosz rakétatalálat ért a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. május 24-én. Az elõzõ napon történt rakétatámadásban ukrán források szerint hét ember életét vesztette, tizenhatan megsebesültek. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint ma Brüsszelbe látogat, hogy biztonsági egyezményt írjon alá Alexander De Croo belga miniszterelnökkel. Belgiumi látogatására egy nappal azután kerül sor, hogy az ukrán vezető hétfőn Madridban kétoldalú megállapodást írt alá Spanyolországgal.

VI. Fülöp spanyol király (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a madridi királyi palotában 2024. május 27-én. (Fotó: MTI/EPA/EFE pool/Ballesteros)
VI. Fülöp spanyol király (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a madridi királyi palotában 2024. május 27-én (Fotó: MTI/EPA/EFE pool/Ballesteros)

Ukrajna egyébként már több ilyen megállapodást írt alá nyugati partnereivel, amelyekben hosszú távú biztonsági segítséget ígérnek fegyverszállítás és kiképzés formájában az ország fegyveres erői számára.

A belga kancellária tájékoztatása szerint Zelenszkij kétoldalú biztonsági megállapodást ír alá De Croo-val, és találkozik Fülöp királlyal – jelenti az Euractiv hírportál.

Zelenszkij álma, az F–16-os

Ludivine Dedonder védelmi miniszter elmondta, hogy Belgium kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022 februárja óta 1,2 milliárd euróval támogatja Ukrajnát, ebből csak 2024-re 916 millió eurót terveznek.

Az aláírási ceremónia után a Brüsszel melletti melsbroeki katonai repülőtéren fogadják az ukrán vezetőt, ahol információkat kap a belgiumi székhelyű F–16-os vadászgépek üzemeltetéséről és karbantartásáról. A Benelux állam már korábban bejelentette a döntését, hogy F–16-osokat szállít Ukrajnának egy nemzetközi koalíció részeként, és ha lehetséges, várhatóan még ebben az évben leszállítja az első repülőgépeket.

A megállapodás értelmében Ukrajna várhatóan több tucat amerikai gyártású vadászgépet kap Hollandiából, Belgiumból, Dániából és Norvégiából. 

Azt egyelőre továbbra sem tudni, hogy Volodimir Zelenszkij uniós vezetőkkel is találkozik-e Brüsszelben. Az ukrán vezető Belgium után, több európai fővárost érintő körútja részeként, várhatóan Portugáliába utazik.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felkeresi azt a nyomdát, amelyet orosz rakétatalálat ért a kelet-ukrajnai Harkivban 2024. május 24-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.