Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Zelenszkij egyre jobban pánikol: NATO-tagállamok vadászgépeivel védené az ukrán légteret

Az ukrán elnök szerint ez nem beavatkozás a NATO részéről.

Forrás: Mandiner2024. 05. 21. 9:47
ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2024. május 3. Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán államfõ megbeszélést tart David Cameron brit külügyminiszterrel Kijevben 2024. május 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna nyugati szövetségeseinek túl hosszú idő kell ahhoz, hogy katonai segélyekről döntsenek – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Reuters hírügynökségnek hétfőn Kijevben adott interjúban. A katonai támogatások szállítására, különös tekintettel a Patriot légvédelmi rendszerekre, úgy fogalmazott, hogy „mindez nagy lépés előre”, ugyanakkor megjegyezte, hogy azt „megelőzően két lépést tettek hátra” – szúrta ki a Mandiner.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Zuzana Caputová szlovák elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Kijevben 2024. május 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a Zuzana Caputová szlovák elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten Kijevben 2024. május 10-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Mint arról lapunk is beszámolt, az ukrán elnök különösen azt sérelmezte, hogy az ilyen jellegű döntések nagyjából egy évet késnek. 

Zelenszkij, tekintettel a nyugati partnerei késlekedésére, felvetette annak lehetőségét, hogy szövetségesei közvetlenebb módon is segíthetnének, így például bizonyos körülmények között megsemmisíthetnének Ukrajna területe felett orosz rakétákat. 

Az oroszok háromszáz harci repülőt vetnek be Ukrajna területén. Nekünk minimum 120-130-ra van szükségünk, hogy ellenállást tudjunk tanúsítani az égen

mondta az ukrán elnök az amerikai gyártmányú F–16-os vadászgépekre utalva, amelyeket reményei szerint hamarosan be is vethetnek a harcokban.

Nem tudjátok ezt most biztosítani? Rendben (…) térjünk vissza a repülőkre, amelyek most a szomszédos NATO-tagállamok területén vannak, küldjétek fel őket (…) lőjétek le a célpontokat, védjétek a civileket

– hangoztatta. 

Meg tudják ezt tenni? Biztos vagyok benne, hogy igen. NATO-tagországok támadásának, beavatkozásának számít ez? Nem

– vélekedett Zelenszkij.

Az ukrán elnök megemlítette, hogy Kijev jelenleg tárgyalásokat folytat nemzetközi partnereivel arról, hogy fegyvereiket orosz katonai célpontok ellen vethessék be a határon, illetve beljebb orosz területen.

Eddig nincs semmi pozitívum

– tette hozzá.

Zelenszkij beszélt arról is, hogy az ország északkeleti részén, Harkiv régióban a harctéren kialakult helyzeten sikerült úrrá lenni. Mint mondta, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az orosz csapatok a több mint ezer kilométer hosszú frontvonal más részein is próbálnak előretörni. Hozzátette, hogy időre van szükség, míg az áprilisban elfogadott, a mozgósítás szigorításáról szóló törvény alapján behívott újoncokat felkészítik.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán államfő megbeszélést tart David Cameron brit külügyminiszterrel Kijevben 2024. május 3-án, az Ukrajna elleni orosz háború harmadik évében (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.