A francia női szavazók erőteljesen a jobboldal felé mozdulnak el

Az európai jobboldali szavazók túlnyomórészt férfiak, de a francia nők körében is trendforduló látható a hónap végi választások előtt. A Nemzeti Tömörülés a nők jogainak védelmezőjeként tűnik fel a bevándorlással szemben.

Forrás: Politico2024. 06. 21. 12:50
A francia jobboldali Rassemblement National (RN) párt elnöke és vezető EP-képviselője, Jordan Bardella, miközben az interjú kezdetére vár a TF1 francia tévécsatorna esti híradójában a Párizs melletti Boulogne-Billancourtban 2024. június 20-án. Fotó: Ludovic MARIN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marine Le Pen bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés pártja kaphatja a legtöbb szavazatot a június 30-án és július 7-én tartandó kétfordulós előre hozott francia választásokon, amely összeroppanthatja Emmanuel Macron elnök liberális centrista pártját, írja a Politico.

A Nemzeti Tömörülés francia jobboldali párt elnökjelöltje, Marine Le Pen Párizsban (Fotó: AFP/Joel Saget)

Az uniós választásokon a Nemzeti Tömörülés 31 százalékos aránnyal végzett az élen, szemben a 2019-es uniós választások 23 százalékával. A választások napján az OpinionWay által a Les Echos napilap számára végzett felmérés szerint a legszembetűnőbb a nők jobboldalra történő eltolódása volt.

Míg 2019-ben a férfiak 25 százaléka, és a nők csupán 21 százaléka szavazott a Nemzeti Tömörülésre, idén már a felmérés szerint a nők 33 százaléka szavazott Le Pen pártjára. Ez öt év alatt feltűnő, 12 százalékpontos növekedés.

A növekedés nem véletlen, írta a lap, hiszen a radikális jobboldal évek óta a nők jogainak védelmezőjeként tűnik fel azáltal, hogy ezt összekapcsolja a migránsok elleni politikai kampánnyal és az iszlamizmus veszélyeivel.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés 28 éves elnöke a héten a közösségi oldalán azt ígérte, hogy ő olyan miniszterelnök lesz, aki garantálja minden franciaországi nő és lány jogait és szabadságát.

Bardella szerint pártja támogatja a nők jogait valamint azt is mondta, hogy deportálná a „külföldi bűnözőket”, és szigorúbb büntetéseket vezetne be a nők elleni erőszakért.

Soha egyetlen nőnek sem szabadna félnie attól, hogy országunk utcáira kelljen kimennie, akármelyik napszakban

– mondta.

Bardella kijelentései remekül illeszkednek a Nemzeti Tömörülés új politikai programjába amely a francia állampolgárok védelmét célozza – mondta az Odoxa francia közvélemény-kutató cég kutatási igazgatója. A Nemzeti Tömörülés szavazói a biztonságot a bevándorlással kapcsolatos fenyegetésekként értelmezik – mondta. 

A párt azonban tágabban határozza meg a védelem fogalmát, és nemcsak a biztonságra, hanem az egészségügyre, a foglalkoztatásra és az életkörülményekre is alkalmazza és ezekre a témákra a női szavazóbázis is rezonál

– tette hozzá.

Jordan Bardella a TF1 francia tévécsatorna esti híradójában adott interjú előtt 2024. június 20-án (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

Bardella a Nemzeti Tömörülést egy radikálisan jobboldali szavazóbázissal rendelkező csoportból egy szélesebb körű támogatottsággal rendelkező párttá alakította. Mióta átvette a párt irányítását Le Pen három elnökválasztási kampányából kettőben is bejutott a második fordulóba, és jelentős eredményeket ért el a női szavazók körében.

Marine Le Pen választási szárnyalásának igazi mozgatórugója az volt, hogy sikeresen vonzotta a női választókat – mondta egy politológus. Míg a párt elődjét és annak korábbi vezetőjét Le Pen apját, Jean-Marie Le Pent „szexista és faragatlan” hozzáállása miatt elutasították, Marine Le Pen vezetésével a párt női támogatottsága jelentősen emelkedett. Bardella a női jogokat is felhasználta arra, hogy az egyre jobban terjedő iszlámot célba vegye.

A mi európai értékeink mindig is magasabb rendűek lesznek azoknál, amelyek rabszolgasorba taszítják a nőket, és fejkendő mögé zárják őket

– mondta tavaly az Európai Parlament előtt tartott beszédében.

FRANCE-CAMPAIGN-POSTER-EUROPEAN-ELECTIONS-ILLUSTRATION
Választási plakát Marine Le Pennel és Jordan Bardellával a 2024. június 9-i franciaországi Fleurance-ban, 2024. június 12-én tartandó európai parlamenti választásokon (Fotó: AFP/Isabelle Souriment/Hans Lucas)

Most, hogy a Nemzeti Tömörülés a hatalom közelébe került, a feminista szervezetek azonban Le Pen, Bardella és szövetségeseikkel szemben helyezkednek el.

A Nők Alapítványa, az egyik legnagyobb, a nők jogait védő francia civil szervezet közleményben szólította fel a választókat, hogy „állítsák meg a szélsőjobboldalt, és szavazzanak tömegesen az emancipáció jövőjéért”.

Borítókép: A francia jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnöke és vezető EP-képviselője, Jordan Bardella 2024. június 20-án (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.