Élő közvetítés
Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

A KDNP távozik az EPP-ből

Miután Magyar Pétert a mai napon az EPP-frakció mégis felvette, ezért a KDNP távozik az EPP-ből és annak frakciójából – derül ki a kisebbik kormánypárt közleményéből.

2024. 06. 18. 18:34
IMG_3799Deputy PM and KDNP President Zsolt Semjen holds a joint press briefing with Gyorgy Helvényi, KDNP's MEP (Photo: Sandor Csudai)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Néppárt a Manfred Weberrel való megbeszélés után egyértelművé tette, hogy egyfelől sem az EPP háborús doktrínájával nem tud azonosulni, másfelől erkölcsi okokból nem tudja elfogadni Magyar Péter felvételét az EPP-frakcióba, illetve a Tisza Pártot az EPP-be – írta a kisebbik kormánypárt közleményében, amelyben bejelentették,  

miután Magyar Pétert a mai napon az EPP-frakció mégis felvette, ezért a KDNP távozik az EPP-ből és annak frakciójából. 

Mint írják, „ez az EPP az identitásvesztő balratolódás következtében már nem az, aminek kereszténydemokrata alapítói megalkották. A kereszténydemokrata hangok az utóbbi időben egyre halkultak az EPP-n belül, az évek során egyre nehezebb kompromisszumokra volt szükség”. A párt a közleményében kiemelte:

Az EPP háborús doktrínája ellentétes azzal a béke melletti elkötelezettséggel, amiért annak idején magát az Európai Uniót létrehozták. Az EPP – ahova mostanra jutott – és Magyar Péter morálisan egymást minősítik.

A KDNP arra is kitér, hogy ahogy ezt immár 80 éve teszi, Magyarországon és az Európai Unióban továbbra is képviseli a magyarság érdekeit és a kereszténydemokrácia értékeit. 

Hölvényi György – élve az új mandátum nyújtotta lehetőségekkel – folytatja küzdelmét az üldözött keresztényekért.

Ahogy arról lapunk beszámolt, Magyar Péter múlt hét pénteken már találkozott is Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) elnökével, akivel arról tárgyalt, hogy milyen feltételekkel csatlakozhatnak a Tisza Párt képviselői az EPP frakciójához. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén találkozott Manfred Weberrel, ami után a KDNP elnöke kifejtette: ha a Tisza Pártot felveszik a néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. 

Magyar Péter személye számunkra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza Párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban

– szögezte le akkor Semjén Zsolt, mint fogalmazott, már csak azért is, mert a KDNP-nek van egy nyolcvanéves története, a Tisza Pártnak pedig egy nyolcvannapos története van. 

Elmentünk a falig

– írta a múlt héten a közösségi oldalán Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, reagálva Manfred Weber és Magyar Péter találkozójára.

Borítókép: Semjén Zsolt és Hölvényi György (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.