Berlin a háborúra készül

Kötelező sorkatonaság és bunkerként használható metróállomások. A hidegháború óta először frissítette Németország a terveit arra az esetre, ha Európában fegyveres konfliktus törne ki. Putyin szerint a nyugati fegyverek oroszországi bevetése tönkreteheti a német–orosz kapcsolatokat.

Forrás: CNN2024. 06. 09. 16:00
NATO exercise Quadriga 2024
Német katonák egy Fuchs által védett szállítójárműben, a Steadfast Defender NATO gyakorlat során, Pabrade-ban, 2024. május 29-én. Fotó: Juliane Sonntag Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten nyilvánosságra hozott 67 oldalas dokumentum – amely átfogó védelemről szóló keretirányelvként ismert – háború esetén a német állampolgárok mindennapi életének teljes átalakítását vetíti előre, írta a CNN.

Berlin International Aerospace Exhibition opens its doors with the theme of “sustainable flightâ?
Katonák állnak a német katonai repülőgépek közelében, a Berlini Nemzetközi Repülési Kiállítás állandó kiállítási területén Berlinben, Németországban 2024. június 5-én. Fotó:Anadolu/AFP/Halil Sagirkaya

Németország a második világháború óta határozottan antimilitarista álláspontot képvisel, de kénytelen volt átalakítani biztonság- és katonapolitikáját Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt, hangsúlyozza a cikk. Berlin háborús körülmények között visszaállítaná a kötelező sorozást, és a 18 év feletti szakmunkásokat bizonyos munkakörökben – például pékségekben vagy postahivatalokban – munkára köteleznék. Emellett az orvosokat, pszichológusokat, nővéreket katonai és közszolgálati feladatokra lehetne beosztani.

Háború esetén fejadagrendszert vezetnének be. A dokumentum szerint az élelmiszer-készletek fogyatkozása esetén a kormány az állampolgároknak napi egyszeri meleg étkezést biztosítana, és tartalékot halmoznának fel rizsből, hüvelyesekből és sűrített tejből. Benzint és gázolajat pedig kuponokkal lehetne vásárolni.

A dokumentum emellett olyan polgári védelmi intézkedéseket is felvázol, mint a földalatti metróállomások ideiglenes bunkerré alakítása és a kórházak felkészítése a megnövekedett betegforgalomra.

Nancy Faeser belügyminiszter a terveket ismertetve azt mondta, hogy Németországnak jobban fel kell fegyverkeznie az orosz fenyegetéssel szemben.

Az orosz agresszió teljesen megváltoztatta a biztonsági helyzetet Európában – elsősorban keleti EU- és NATO-partnereink, például a balti államok körében, de a hibrid fenyegetések, például a kibertámadások, a kémkedés és a dezinformáció miatt itt is

– mondta Faeser.

Press conference on the "Federal Situation Report on Domestic Violence"
Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter egy sajtótájékoztatón. Fotó:dpa Picture-Alliance/AFP/Kay Nietfeld

– A katonai elrettentés és védelem mellett ezért tovább kell erősítenünk a polgári védelmet is

– mondta. 

A német belügyminiszter hozzátette, hogy háború kitörése esetén a német lakosság nem számíthat az azonnali kormányzati segítségre, mivel egyidejűleg sok helyen keletkezhetnek károk. Ezért a civileknek először saját magukon kell segíteniük, és lehetőség szerint segítséget kell nyújtaniuk a szomszédoknak. 

A pincéket, mélygarázsokat és metróállomásokat ideiglenes bunkerekként kell használni – áll a dokumentumban, mely arra is figyelmeztet, hogy a támadások előrejelzésére rendkívül rövid idő marad.

A német műsorszóró és digitális médiát a törvény kötelezi majd a fontos kormányzati információk azonnali megosztására. A hatóságoknak joga lesz a civileket bizonyos területekre evakuálni, bár a családokat nem szabad szétválasztani – áll a dokumentumban. Míg a német meteorológiai szolgálatok várhatóan vészhelyzet esetén is tovább működnek, a hatóságok megtilthatják vagy korlátozhatják az előrejelzések közzétételét.

 

2029-re készen kell állnunk a háborúra

Németország aktualizált háborús tervei az orosz–ukrán háború okozta fenyegetés árnyékában készült, írja a cikk. Szerdán Boris Pistorius német védelmi miniszter azt mondta:

2029-re készen kell állnunk a háborúra.

Pistorius hozzátette: „Nem szabad azt hinnünk, hogy Putyin megáll Ukrajna határainál, ha idáig eljut.”

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, Olaf Scholz is keményen nekiment az orosz elnöknek az X-en. Világháborús mondatokat osztott meg a német vezető, miközben kiállt Ukrajna mellett. A kancellár nyílt fenyegetést fogalmazott meg Oroszországgal szemben. Kiemelte:

Ukrajna erős, és Oroszország nem fogja elérni imperialista terveit.

A kancellár szerint Kijev nem engedi meg, hogy Oroszország térdre kényszerítse. Scholz hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek ezt végre fel kell ismernie. 

Berlinhez hasonlóan a brit kormány is hangot adott azon véleményének, hogy háborús készültségre van szükség. Az Egyesült Királyság volt védelmi minisztere, Ben Wallace februárban kijelentette, hogy az évtized végére háború jön Nagy-Britanniában, és nagyobb védelmi beruházásokat szorgalmazott.

Az elmúlt hetekben Oroszország az eddigi legélesebb figyelmeztetéseket intézte a Nyugathoz, tekintettel arra, hogy Ukrajna néhány szövetségese engedélyt adott Kijevnek arra, hogy fegyvereit korlátozott célpontok elleni támadásra használja orosz területeken.

Putyin nagyon komoly és veszélyes lépésnek minősítette a történteket. Az orosz elnök külön is rámutatott Oroszország és Németország kapcsolatainak megromlására, azt állítva, hogy a német tankok megjelenése Ukrajnában erkölcsi, etikai sokkot eredményezett, mert az orosz társadalomban mindig is nagyon jó volt a hozzáállás Németországhoz.

St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF)
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél  Szentpéterváron 2024. június 7-én. Fotó: Anadolu/AFP/Roscongress Press Service

Most, amikor orosz területeken jelenhetnek meg majd a csapásmérő rakéták, az végleg tönkreteszi az orosz–német kapcsolatokat

– figyelmeztetett Putyin.

 

Borítókép: Német katonák egy szállítójárműben, a Steadfast Defender NATO-gyakorlat során Pabrade-ban 2024. május 29-én (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Juliane Sonntag) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.