Bulgária elnöke távozott a találkozóról, miután Montenegró miniszterelnöke négy percet késett

Természetes dolog, hogy az államfő visszautasít egy olyan találkozót, amelyre a házigazda nem áll készen – mondta az esetről Rumen Radev elnök szóvivője.

Forrás: Politico2024. 06. 19. 16:21
President Rumen Radev
Rumen Radev elnök elhagyja a szavazóhelyiséget, miután leadta voksát a 2024. június 9-i előrehozott parlamenti és európai parlamenti választásokon Szófiában, Bulgáriában. Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rumen Radev bolgár elnök hétfőn egyszerűen elment a montenegrói miniszterelnökkel tervezett találkozóról, mert a miniszterelnök négy percet késett, írt erről a Politico.

President Rumen Radev
Rumen Radev elnök elhagyja a szavazóhelyiséget, miután leadta voksát a 2024. június 9-i előre hozott parlamenti és európai parlamenti választásokon Szófiában, Bulgáriában (Fotó: NurPhoto/AFP/Minko Chernev)

A bolgár elnök Podgoricában hétfő este a kormányépület fogadótermében találkozott volna Milojko Spajic montenegrói miniszterelnökkel, Jakov Milatovic államfővel való megbeszélése után.

Spajic azonban késett, Radev pedig nem volt hajlandó megvárni.

Sűrű programjai ellenére a miniszterelnök találkozni akart Radev elnökkel a montenegrói hivatalos látogatása során

 – mondta a montenegrói kormány szóvivője.

A miniszterelnök korábbi találkozója azonban „három perccel tovább tartott a tervezettnél”, a bolgár delegáció azonban „négy perc várakozás után elhagyta a kormány épületét” – sajnálkozott a szóvivő.

Jakov Milatovic montenegrói elnök 2024. június 15-én érkezik, hogy részt vegyen az ukrajnai békéről szóló csúcstalálkozón a bürgenstocki luxusüdülőhelyen, Luzern közelében, Svájcban (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A találkozóra a Villa Goricában a montenegrói államfő székhelyén került volna sor. Kétnapos látogatása során Rumen Radev kifejezte, hogy Bulgária támogatja Montenegró európai uniós csatlakozását.

„Bulgária rendkívül nagyra értékeli a Montenegróval fenntartott kiváló kapcsolatokat, a konstruktív partnerséget, a közös célokat és a közös értékeket a NATO keretében, és úgy vélem, hogy hamarosan az EU keretében is” – mondta a kétoldalú államfői találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Milojko Spajic montenegrói miniszterelnök és a német kancellárral közös sajtótájékoztatót tart 2024. április 29-én a berlini kancellárián (Fotó: AFP/Odd Andersen)

A helyi média szerint nem ez az első eset, hogy a bankárból lett 36 éves montenegrói miniszterelnök nem jelenik meg egy külföldi méltósággal való találkozón. Márciusban Zoran Jankovic ljubljanai polgármester fél órát várt a meghallgatásra, mielőtt távozott volna – írta a Dan című montenegrói lap.

 

Borítókép: Rumen Radev elnök elhagyja a szavazóhelyiséget, miután leadta voksát a 2024. június 9-i előre hozott parlamenti és európai parlamenti választásokon Szófiában, Bulgáriában (Fotó: NurPhoto/AFP/Minko Chernev)


 




 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.