Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Erről tárgyalt az argentin elnök Németországban + videó

Arra kérte a német kancellár az argentin elnököt vasárnapi berlini tanácskozásukon, hogy a radikális gazdasági reformok bevezetése közben fordítson figyelmet a szociális szempontokra is – közölte Steffen Hebestreit német kormányszóvivő.

Forrás: MTI2024. 06. 23. 17:55
Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 Olaf Scholz és Javier Milei egyórás megbeszélést tartott, amelynek végén – az eredetileg tervezettel ellentétben – nem tartottak közös sajtótájékoztatót, berlini tájékoztatás szerint az argentin fél kérésére. A tárgyaláson a német kancellár azt emelte ki, hogy ügyelni kell a szociális kohézió védelmére – mondta a kormányszóvivő.

Argentína gazdasági recesszióval küzd, alacsony az ipari termelékenység foka, nehézségeket okoz az óriásira duzzadt állami apparátus, és burjánzik az államot jelentős adóbevételektől megfosztó feketegazdaság. A tavaly novemberben elnökké választott ultraliberális, anarchokapitalista Milei radikális megszorítási programmal igyekszik orvosolni a helyzetet, miközben nő a szegénységben élők aránya, az infláció pedig éves szinten a 300 százalékot is eléri. A tervezett reformok miatt erőszakos tüntetések voltak Buenos Airesben.

A német kormányszóvivő tájékoztatása szerint Scholz és Milei a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról is egyeztetett. Egyetértettek abban, hogy gyorsan le kellene zárni az Európai Unió és az – Argentína mellett Brazíliát, Uruguayt és Paraguayt is magában foglaló – Mercosur között 25 éve húzódó tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásról, amellyel a világ legnagyobb kiterjedésű ilyen övezete jöhetne létre.

Javier Milei szombaton érkezett Németországba, hogy átvegye Hamburgban a neoliberalizmus osztrák úttörőjéről elnevezett Friedrich August von Hayek Alapítvány kitüntetését. A hatalmas ideológiai szakadék miatt Milei hivatalba lépése után kihagyta az új argentin elnökök részéről szokásos látogatásokat a szomszédos Brazíliába és Chilébe. Az Egyesült Államokban már többször járt, bár a Fehér Házba nem kapott meghívót, a hivatalban lévő amerikai elnök helyett Donald Trump volt elnökkel és Elon Musk üzletemberrel találkozott.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár (j) fogadja Javier Milei argentin elnököt a berlini kancellári hivatalban 2024. június 22-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.