Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Európába is megérkezett a rettegett kábítószer

Már több európai nagyvárosban is megjelent a fentanil nevű drog, amely mintegy ötvenszer erősebb, mint a heroin, és már rendkívül kis mennyiségben is halálos lehet. Ez a drog az Egyesült Államokban már több százezer ember halálát okozta, gyakran egy-két éves kisgyerekekét is. A betegség-ellenőrzési és -megelőzési központok 2019 és 2021 közötti adatai arra utalnak, hogy a gyermekek körében egyre gyakoribb a halálos szintetikus opioiddal való véletlen érintkezés.

2024. 06. 13. 20:14
Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelországi Poznan városából került fel egy megrázó videó a közösségi oldalakra, amely arra enged következtetni, hogy a fentanil nevű drog már Európában van. A V4NA nemzetközi hírügynökség szúrta ki a videót, amely hozzátette, hogy ez az a szer, amely az Egyesült Államokban több százezer ember életét követelte. Az említett felvételen egy férfi látható, amint öntudatlan állapotban lézeng az utcán, majd többször elesik és képtelen felállni a földről.

Ezen a felvételen pedig két férfi látható, akik szintén élőhalottakként viselkednek az utcán. Mindketten feltehetően a fentanil nevű kábítószert fogyasztották.

A fentanil egy opioid, amely mintegy ötvenszer erősebb, mint a heroin, és rendkívüli függőséget okoz. Olaszországban is megkongatták a vészharangot.

Az interneten számos dokumentumfilmet találni a témában, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy Európának van mitől félnie. A fentanil ugyanis olyan erős, hogy a halálos adag elfér egy ceruza hegyén.

Rengeteg halott az Egyesült Államokban

A Drug Enforcement Administration (DEA), az USA Kábítószer-ellenes Hivatala szerint 2022-ben több mint négyezer kilogramm fentanilt, illetve több mint 50,6 millió fentaniltartalmú pirulát koboztak el a hatóságok. A lefoglalt drog több mint kétszerese a 2021-ben begyűjtött mennyiségnek. A tavalyi fogás elegendő lenne ahhoz, hogy az Egyesült Államok teljes lakosságát megölje. Az amerikaiak szerint a kábítószer nagy részét titkos mexikói gyárakban készítették a Sinaloa és Jalisco drogkartellek, amelyek Kínából származó vegyi anyagokat használnak alapanyagként. – A DEA legfontosabb működési prioritása a két mexikói drogkartell – a Sinaloa és a Jalisco – legyőzése, amelyek elsősorban felelősek a fentanilért, amely ma az amerikaiakat gyilkolja – idézte Anne Milgramot, a DEA igazgatóját a BBC brit közmédia.

Több mint százezer amerikai halt meg kábítószer-túladagolásban 2021-ben, a halálesetek kétharmada a fentanil számlájára írható.

A fentanil talán legismertebb áldozata az amerikai énekes, zeneszerző és dalszövegíró Prince. 2016 áprilisában Prince azt gondolta, hogy vényköteles Vicodint vett be, közben a tabletta hamisított volt, és halálos mennyiségű fentanilt tartalmazott.

A drog ellen küzdő hatóságok erőfeszítései ellenére a tinédzserek körében a túladagolás miatti halálozások száma soha nem volt olyan magas az Egyesült Államokban, mint az elmúlt években – az áldozatok leggyorsabban növekvő csoportja a tinédzsereké. A számtalan haláleset egyik oka, hogy a kartellek tömegesen gyártanak szivárványszínű, gyógyszer formájú, fentanilt tartalmazó pirulát, hogy utánozzák a vényköteles tablettákat. A szakértők szerint azokat a gyerekeket célozzák meg, akik nyitottabbak az újdonságokra és kisebb a veszélyérzetük.

 

A legfiatalabbak sincsenek biztonságban

A 14 év alatti gyermekek körében a fentanil okozta halálesetek száma gyorsabban nő, mint bármely más korcsoportban, ez derült ki a Families Against Fentanyl (FAF), a halálos drog terjedésének megfékezését célzó nonprofit csoport elemzéséből. Jim Raug, a FAF alapítója a fentanilmérgezés olyan eseteinek növekedését tapasztalta, amely akkor következik be, ha valaki véletlenül lenyeli a szert vagy csak érintkezik azzal. A fentanilmérgezés gyakran akkor is bekövetkezik, ha valaki, különösen egy gyermek, akár csak egy parányi mennyiségű droggal kerül közeli kapcsolatba.

Ez most nagyon elterjedt a társadalomban

– mondta Rauh, aki 2015-ben a 37 éves fiát vesztette el fentanilmérgezés következtében.

Ez az anyag az utóbbi időben annyira elterjedtté vált, hogy már az iskolákban és más zárt helyeken is egyre gyakrabban fordul elő

– tette hozza a férfi. A betegség-ellenőrzési és -megelőzési központok 2019 és 2021 közötti adatai arra utalnak, hogy a gyermekek körében egyre gyakoribb a halálos szintetikus opioiddal való véletlen érintkezés. A fentanil okozta halálesetek összességében megduplázódtak az Egyesült Államokban 2019 és 2021 között, de az egyévesnél fiatalabb gyermekek halálozása is megnégyszereződött.

Az egy és négy év közötti kisgyermekek körében a fentanil miatti halálozás több mint háromszorosára nőtt, az 5 és 14 év közötti gyermekek halálozása pedig csaknem megnégyszereződött. 2015 óta a 14 év alatti gyermekek körében a fentanil okozta halálozások csaknem ezerötszáz százalékkal nőttek – derül ki a FAF elemzéséből.

A határon egyértelműen nagy a probléma, hiszen a fentanil nagy koncentrációjának (vagyis kis mennyiségének) köszönhetően viszonylag könnyen csempészhető. Ahogy Juan Gonzalez, a Nemzetbiztonsági Tanács munkatársa rámutatott, az ügynökök nem a tonnaszámra szállított kábítószerekre vadásznak, hanem apró tablettákat keresnek. A kereskedők ezeket egy teher- vagy személyautó bármely zugában elrejthetik, de akár Coca-Cola-palackokba, kókuszdióhéjakba, autóelemekbe, sőt még pázsitdíszekbe is.  

A határon lefoglalt fentanil mennyisége tavaly majdnem megduplázódott. A csempészek elfogását már mesterséges intelligenciával ellátott kamerák is segítik,

amelyek számát 2023 eleje óta megtriplázták, és továbbiak felszerelését tervezik. Nehéz azonban eldönteni, hogy az ellenőrzések lettek-e hatékonyabbak, vagy a csempészett áru mennyisége volt nagyobb a korábbinál. Ennek ellenére az amerikai határt átlépő teherautóknak csak mintegy húsz, a személygépkocsiknak pedig kevesebb mint öt százalékát vizsgálják át. A kormányzat ezt az esetszámot ugyan növelni szeretné, és több ügynököt is akar küldeni a határra, de a kereskedők idővel alkalmazkodnak a változásokhoz.

Borítókép: Élőholtakká változtatja az embereket a fentanil nevű drog (Fotó: Anadolu via AFP/Tayfun Coskun)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.