Európai ország ellen indíthat háborút a Hezbollah + videó

Ciprust fenyegette meg az Irán által támogatott libanoni Hezbollah: a szervezet vezetője közölte, ha engedélyezi Izraelnek, hogy használja területeit bármilyen konfliktusban, háborúval kell számolnia. Leszögezte, Izraellel nem akar totális háború, de egy ellene irányuló agresszió esetén vissza fog vágni minden erejével.

2024. 06. 20. 8:20
A Hezbollah libanoni síita milícia harcosai Ali ad-Debsznek, a Hezbollah elitegysége a dél-libanoni Nabatijében 2024. február 16-án. Fotó: Vael Hamzeh Forrás: MTI/EPA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A ciprusi repülőterek és bázisok megnyitása Izrael előtt Libanon célba vétele érdekében azt jelentené, hogy a ciprusi kormány részese a háborúnak, és az ellenállás a háború részeként fogja kezelni – figyelmeztette Ciprust szerdán Hasszán Naszrallah. A Teherán által támogatott libanoni Hezbollah vezetője azt állította forrásaira hivatkozva, hogy a szigetország engedélyezheti támaszpontjainak használatát Izraelnek, ahonnan Libanon ellen indíthatnak támadásokat.

A szervezet a Hamász október 7-én végrehajtott, Izrael elleni terrortámadása után szállt be a háborúba a palesztin terrorszervezet oldalán, azóta temérdek alkalommal támadta Libanon déli szomszédját, Izrael határ menti területeinek nagy részét evakuálták az elmúlt hónapokban, tartva a Hezbollah erőteljesebb műveletitől.

Naszrallah ugyanakkor leszögezte, nem akar totális háborút Izraellel, de egy ellene irányuló agresszió esetén vissza fog vágni minden erejével.

Hozzátette: rakétáiktól és drónjaik elől nem fognak tudni elmenekülni. „Több mint százezer harcosunk van. Felkészültük a legrosszabb forgatókönyvre” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy harcosaik számát szükség esetén tovább tudják növelni.

Nikosz Hriszotulídisz ciprusi elnök viszont leszögezte, országa „továbbra sem vesz részt semmilyen katonai konfliktusban”. Válaszában egyúttal hangsúlyozta Ciprus humanitárius szerepét, amelynek kapcsán felidézte, hozzájárult a Gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányok tengeri folyosón történő szállításához. „Humanitárius folyosónk a béke és a stabilitás iránti elkötelezettségünk bizonyítéka” – idézte az államfőt a The Guardian brit napilap. A Hezbollah fenyegetéseire egy nappal azután került sor, hogy az izraeli hadsereg bejelentette, jóváhagyták a műveleti terveket egy libanoni offenzívához.

Borítókép: A Hezbollah libanoni síita milícia harcosai Ali ad-Debsznek, a Hezbollah elit egysége a dél-libanoni Nabatijében 2024. február 16-án (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.