Fokozódik az illegális migrációs nyomás a Kanári-szigeteken

Az elmúlt négy napban közel kétezer afrikai menekült, köztük kétszáz gyerek kötött ki a szigetcsoport tagjain.

2024. 06. 11. 20:02
Afrikából Európába igyekvõ illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvõ La Restinga kikötõjébe 2024. június 10-én. Fotó: Gelmert Finol
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly ősz óta meg se szűnt, és most tovább fokozódik az illegális migrációs nyomás Spanyolországon. Csak az elmúlt négy napban közel kétezer menekültet húztak partra a Kanári-szigeteken. A számok növekedésére a jó idő beköszöntével számítani lehetett. Alfonso Cabello, a regionális kormány szóvivője kijelentette, hogy a szigetcsoport nem bírja tovább a nyomást, és azt követelik a központi szocialista kormánytól, hogy az összes létező forrást és eszközt aktiválja számukra, ha azt akarja, hogy az odaérkező embereknek ellátást biztosítsanak. Az elmúlt négy napban 1790 ember érkezett a szigetekre, és volt köztük 200 kiskorú is, akik különleges védelemre jogosultak. 

A helyi kormánynak velük együtt már majdnem hatezer migránsgyerekről kell gondoskodnia, miközben már rég nem rendelkezik az ehhez szükséges kapacitással. A szóvivő ezzel kapcsolatban külön kiemelte, hogy kivételes intézkedések megtételére van szükség, mert már jó ideje nem tudnak normális körülmények között felügyeletet biztosítani a kiskorúaknak, hisz befogadóállomásaik tele vannak. 

Most azt fontolgatják, hogy több használaton kívüli egykori iskolát alakítanak át befogadóközpontokká, ahol ezeket az afrikai gyerekeket biztonságban elhelyezhetik, mivel Pedro Sánchez kormányfő hiába ígérte meg, még mindig nem szállította át és osztotta el egy részüket a félsziget autonóm közösségei között. A panaszra reagálva a kormány közölte, hogy épp arra készülnek, hogy más spanyol régiókba helyezzenek át 300 gyereket a Kanári-szigetekről, 100-at pedig Ceutából. 

– A Kanári-szigetek a lehetőségeit meghaladóan cselekszik, minden rendelkezésére álló technikai és emberi erőforrást mozgósított már annak érdekében, hogy reagálni tudjon a jelenlegi helyzetre – mondta Cabello a sajtótájékoztatóján, majd azt követelte, hogy ígéretek sora helyett végre a központi kormány is tegye meg ugyanezt. Hozzátette azt is, hogy az eddigi intézkedések teljesen haszontalanok voltak, mivel minimális könnyebbséget sem tapasztaltak általuk.

A szigetvilágba csak idén már több mint 18 ezer illegális bevándorló érkezett. Ha a jelenlegi nyomás nem enyhül, a dél-európai ország idén rekordszámú menekültet lesz kénytelen befogadni. 

Borítókép: Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek csónakkal a Kanári-szigetekhez tartozó El Hierro szigetén fekvő La Restinga kikötőjébe 2024. június 10-én (Fotó: MTI/EPA/EFE/Gelmert Finol)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.