Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Érvénybe lépett katalán amnesztiatörvény, Puigdemont-nak mégis várnia kell a hazatéréssel

A Legfelsőbb Bíróság azonban egyelőre nem hajlandó visszavonni a kegyelmi intézkedésben részesülő katalán politikai vezetők elleni elfogatóparancsot.

2024. 06. 11. 18:57
The former president of the Generalitat and Junts candidate to the Catalan elections, Carles Puigdemont
Carles Puigdemont 2024. április 6-án. Fotó: Lorena Sopena Lopez Forrás: AFP/Anadolu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szembemegy a bíróság a baloldali spanyol kormány amnesztiatörvényével. A katalán függetlenségi mozgalom résztvevőit évekre visszamenőleg felmentő előírások kedden léptek érvénybe a dél-európai országban. Bár már másfél hete elfogadta őket a parlament alsóháza, Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök addig nem engedélyezte az állami közlönyben való megjelenését, amíg le nem zajlottak az európai parlamenti választások. 

Az amnesztiatörvényt a katalán szeparatista pártok erőszakolták ki Sáncheztől tavaly ősszel. Csak ezzel a feltétellel segítettek neki blokkolni az előre hozott választásokon győztes jobboldali Néppárt (PP) kormányalakítását, majd megszerezni a miniszterelnöki beiktatásához szükséges parlamenti többséget. Az új törvény értelmében az a Carles Puigdemont is büntetlenül térhet haza Spanyolországba, aki 2017-ben alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét, majd több társával együtt Belgiumba menekült a hatóságok elől. Puigdemont már csak arra várt, hogy az amnesztiatörvény érvénybe lépjen, most azonban újabb nehézségekkel kénytelen szembenézni. 

Pablo Llarena, a Legfelsőbb Bíróság bírája ugyanis közölte, hogy egyelőre nem vonja vissza a nemzeti elfogatóparancsot Puigdemont-nal szemben, és egyben tájékoztatta a rendőrséget arról, hogy ha a katalán politikus belép Spanyolországba, akkor haladéktalanul fogják el. 

Llarena öt napot adott az ügyészségnek arra, hogy részletesen kifejtse számára az amnesztiatörvényre vonatkozó tudnivalókat, és részletes jelentést kért arról, hogy hogyan érintik a benne szereplő előírások a már folyamatban lévő bírósági eljárásokat. A letartóztatási parancsok a törvény paragrafusainak tisztázásáig nemcsak Puigdemont-tal, hanem szeparatista társaival szemben is érvényben maradnak.

Borítókép: Carles Puigdemont 2024. április 6-án (Fotó: AFP/Anadolu/Lorena Sopena Lopez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.