Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Ismét a terrorveszélyre figyelmeztetnek

Az amerikai különleges erők szervezete nyílt levélben figyelmeztetett arra, hogy a Biden-kormány közvetlen intézkedései miatt súlyos, komoly terroroveszély fenyegeti az Egyesült Államokat.

2024. 06. 29. 21:09
A US Customs and Border Protection police officer is seen at the entrance of US producer and musician Sean "Diddy" Combs's home at Star Island in Miami Beach on March 25, 2024. Homes belonging to Sean "Diddy" Combs were being raided by federal agents, media reported on March 25, with the US hip hop mogul at the center of sex trafficking and sex assault lawsuits. (Photo by GIORGIO VIERA / AFP)
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christopher Miller, az Amerikai Különleges Műveleti Szövetség (SOAA) elnöke a levélben megjegyzi, hogy szervezetét „aggasztja az Egyesült Államokon belüli célpontok, valamint az amerikai és szövetséges külföldi érdekeltségek elleni terrortámadások jelenlegi megnövekedett kockázata”.

Miller, aki Donald Trump korábbi amerikai elnök ciklusának vége felé megbízott védelmi miniszterként szolgált, hozzáteszi, hogy Joe Biden elnök Afganisztánból való, nem körültekintő kivonulása a fő oka annak, hogy a terrorfenyegetettség újra megjelent.

Miller szerint az akció „életképes hátramaradó vagy horizonton túli terrorelhárítási és hírszerzési képesség nélkül hagyta Amerikát a fenyegetések visszaszorítására”, és a hatalmi vákuum lehetővé tette, hogy az iszlamista szélsőséges csoportok ismét virágozzanak.

Az Egyesült Államok jelentős hírszerzési képességeket veszített a régióban, így a szövetségi hatóságok vakok és süketek maradtak a régióból kiinduló új fenyegetésekkel szemben

– hívja fel rá a figyelmet a levél, írja a Modernity amerikai hírportál. 

Mint írják, az Afganisztánon belüli új és korábbi terroristakiképző táborok létrehozása és újjáépítése az Iszlám Állam regionális ágának sikeres, halálos támadásaihoz vezetett iráni, oroszországi és más célpontok ellen, ami tovább erősíti azt az elképzelést, hogy az Egyesült Államok veszélyben van.

A levél a szélesre tárt déli határra is rámutat, mint másik tényezőre, megjegyezve: 

Ezt a kockázatot súlyosbítják a közel-keleti fejlemények és a könnyen átjárható, nem biztonságos déli határ, amelyen számos, megfigyelési listán szereplő terrorista és más, ellenséges országokból származó személy próbált bejutni az Egyesült Államokba – és ők csak azok, akikről azért tudunk, mert felfedezték őket.

„Nem tudjuk, hogy hány további terrorista tartózkodik már jelenleg is az Egyesült Államok területén” – teszik hozzá.

A SOAA képviseli a hadsereg veteránjait, rangereit, haditengerészeket és tengerészgyalogosokat, illetve a légierő kommandósait is.

A megjegyzések egybecsengenek azokkal a jelentésekkel, amelyek részletezik, hogy a belbiztonsági minisztérium több mint négyszáz olyan, Közép-Ázsiából és máshonnan származó bevándorlót azonosított, akik az elmúlt három évben jutottak be az Egyesült Államokba mint „aggodalomra okot adó személyek”, mivel egy ISIS-hez kapcsolódó embercsempész-hálózat juttatta be őket az Egyesült Államokba.

Borítókép: Amerikai vám- és határvédelmi rendőr (Fotó: AFP/Giorgio Viera)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.