Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia

Nem csökken a terrorfenyegetettség szintje Svédországban

A svéd nemzetbiztonsági szakszolgálat (Säpo) szerint továbbra is magas a terrortámadás bekövetkeztének esélye az országban, bár a szervezet szerint jelenleg már inkább Oroszország, mint a szélsőséges iszlám jelent veszélyt a svédek számára.

2024. 06. 29. 18:01
-
A police car is parked in front of the venue in Gubbangen where an anti-fascist event arranged by the Left Party and the Green Party was attacked by masked men on April 24, 2024. Several masked men burst into a Stockholm theatre on April 24, 2024 and set off smoke bombs during an anti-fascism event, Swedish police and participants said.
Around 50 people were taking part in the event at a theatre in the southern suburb Gubbangen in the Swedish capital, organised by the Left Party and the Green Party. (Photo by Fredrik SANDBERG / various sources / AFP) / Sweden OUT
Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben a Korán-égetések Svédországot az erőszakos iszlám közvetlen célpontjává tették. Bár egyértelmű volt az iszlám világ részéről az üzenet, Stockholm – a szólásszabadság nevében – mégsem akadályozta meg ezeket a provokatív performanszokat. Pedig mindenki számára nyilvánvaló volt, hogy nem lehet a (Korán-)tűzzel játszani. 

Szomorú példa erre a svéd képzőművész, Lars Viks esete, aki kutyatesttel ábrázolta Mohamed prófétát, emiatt halálos fenyegetéseket kapott, Koppehágában rá is lőttek. 

Emiatt folyamatos rendőri védelem alatt állt, végül egy közlekedési balesetben halt meg 2021-ben, két rendőrrel együtt, amikor a számára biztosított, 4,5 tonnás, páncélozott civil rendőrségi autó, máig tisztázatlan okból, nagy sebességgel átsodródott a szalagkorláttal elválasztott útpálya másik oldalára és egy teherautóval frontálisan ütközött.

Izrael gázai háborúja fokozta a társadalom polarizálódását és az erőszakos szélsőségesek aktivitását Európa-szerte, ez igaz Svédországra is, ahol már ezt megelőzően is komoly problémát okozott a terrorfenyegetettség és a radikális iszlám. 

A Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadása után megnövekedett az antiszemita üzenetek előfordulása, és ez a svédországi zsidókkal szembeni fenyegetettség növekedéséhez vezetett, ami egészen odáig fajult, hogy a göteborgi zsidó közösség egyik rabbija arra kérte a híveket, ne viseljenek kipát, Dávid-csillagot és ne beszéljenek héberül nyilvánosan. 

Az ősszel a miniszterelnök meglátogatta a malmői zsinagógát, ahol többek között arról beszélt Ulf Kristersson, hogy aggasztó a Svédország-szerte növekvő antiszemitizmus. Az igazságügyi miniszter, Gunnar Strömmer is osztotta a kormányfő véleményét, ezért arra utasította a rendőrséget, erősítsék meg a zsidósághoz köthető épületek megfigyelését, valamint pluszforrásokat biztosított a Zsidó Központi Tanácsnak saját biztonsági erősítéseinek finanszírozására. 

A svéd nemzetvédelmi hivatal, a Säpo tavasszal azt jelentette be, hogy Irán terrorsejteket hozott létre Svédországban abból a célból, hogy támadásokat hajtsanak végre, többek között zsidó és izraeli érdekeltségek ellen. 

Idén májusban rendezték meg az eurovíziós dalfesztivált a közismerten közel-keleti migránsok által meglehetősen sűrűn lakott Malmőben. A hatóságok előre jelezték, hatalmas rendőri erőkkel fogják biztosítani az eseményt, mert nem zárható ki egy esetleges terrorcselekmény. 

Ennek ellenére engedélyezték, hogy palesztinpárti tüntetők gyakorlatilag blokád alá vegyék a rendezvény környékét, tiltakozva az ellen, hogy a szervezők nem akadályozták meg az izraeli versenyző részvételét. 

A demonstráció többször erőszakba torkollott, az énekesnőt pedig biztonsági konvojnak kellett fuvaroznia a városban. 

A terrorfenyegetettség szintje 2023 nyara óta magas szinten van a Säpo szerint, ezért akkor négyesre emelte a szervezet a készültséget egy ötös skálán osztályozott rendszerben. Ez a szint közvetlen és magas fenyegetettséget jelent. Legutóbb 2016-ban, a migrációs válság idején volt ilyen magas szinten. A megemelt készültség ellenére a terrorelhárításnak nem sikerült megelőznie a 2017-es stockholmi terrortámadást. (A belvárosban az üzbég Rakhmat Akilov egy sörszállító teherautóval a tömegbe hajtott a Drottininggatan utcában, megölve öt embert. A támadásban 15 további ember megsebesült.) 

A Säpo vezetője, Charlotte von Essen pénteken azt közölte a TT svéd hírügynökséggel, hogy 

a terrorfenyegetettség továbbra is magas szinten van, ezért nem csökkentik a 4-es fokozatról.

Ugyanakkor hozzátette, hogy Svédország már nincs annyira kitéve az erőszakos iszlamizmusnak, sokkal inkább az orosz hibrid hadviselésnek, ami azt jelentheti, hogy Svédország legitim célponttá válhat. Véleménye szerint Oroszország támadóbban lép fel a Nyugat ellen, és most már Svédországban is megnövekedett a szabotázsfenyegetések kockázata az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás miatt – mondta el Charlotte von Essen.

Borítókép: Rendőrautó egy rendezvényhelyszín előtt Svédországban (Fotó: AFP/Fredrik Sandberg) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.