Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Megfúrná a magyar uniós elnökséget az olasz szélsőbal

A szélsőbaloldali olasz politikus szerint „nyilvánvaló előnyökkel” járna, ha Donald Tuskék vennék át az EU Tanácsának soros elnökségét, hiszen ott a választások óta tisztelik a jogállamiságot.

Forrás: Mandiner2024. 06. 06. 9:16
TUSK, Donald
Varsó, 2024. május 21. Donald Tusk lengyel miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtóértekezlete a varsói kormányfõi hivatalban 2024. március 21-én. Tusk elrendelte a 2004-2024 közötti lengyelországi orosz és fehérorosz befolyásolást vizsgáló bizottság felállítását. MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak Fotó: Piotr Nowak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt levelet írt Giorgia Meloni olasz kormányfőnek Emma Bonino liberális politikus, aki azt kérte, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy július 1-től Magyarország ne vehesse át az Európai Unió Tanácsának elnökségét, amely a „nem akármilyen testület” vezetését jelenti – közölte a La Repubblica.

Ez nem szankció lenne, a szerződések nem engednék meg, hanem egyfajta védelmi mechanizmus az unió értékeit illetően. Donald Tusk Lengyelországa venné át a tanács elnöki posztját a nyilvánvaló előnyeivel

– vetette fel a szélsőbaloldali politikus, aki a nyilvánvaló előnyök alatt hivatalosan nem azt értette, hogy Tusk pártja a koalíciós alkukkal legyőzte a konzervatív Jog és Igazságosság pártját, hanem azt, hogy immár Lengyelországban is „tisztelik a jogállamiságot, ami erős üzenettel bír” – írta meg a Mandiner.
Bonino arra is felhívja Meloni figyelmét, hogy sietnie kellene, kevés az idő arra, hogy kezdeményezze a változtatást. Az egyébként nem meglepő, hogy az európai intézményekben dolgozó baloldaliaknak nem tetszik a magyar EU-s elnökség, ám az olasz liberális az első, aki egy az egyben lecserélné Magyarországot. 

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök a kormány ülése utáni sajtóértekezlete a varsói kormányfői hivatalban 2024. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Nowak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.