Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Megkezdődött a nemzetgyűlési választások első fordulója Franciaországban

Megkezdődött Franciaországban az előre hozott kétfordulós nemzetgyűlési választások első fordulója vasárnap reggel, több mint 49 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre.

Forrás: MTI2024. 06. 30. 8:41
BARDELLA, Jordan
Párizs, 2024. június 24. Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én elõrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. A felirat jelentése: a váltás elkezdõdik. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A voksolás legfőbb tétje, hogy a felmérések élén álló Marine Le Pen által fémjelzett Nemzeti Tömörülés fennállása óta először a legnagyobb parlamenti párttá válik-e, és meg tudja-e szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget.

Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előrehozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak. (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)
Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt vezéralakja a pártelnök párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előre hozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

Franciaországban nincsen pártlistás szavazás, az állampolgárok egyéni jelöltekre voksolhatnak, akiknek viszont csak akkor van igazán esélyük bejutni a parlamentbe, ha valamelyik nagyobb párt színeiben indulnak. Az 577 körzetben 4011-en mérettetik meg magukat.

A biztos győzelemhez az első fordulóban 50 százalék plusz 1 szavazatot kell elérnie egy jelöltnek. Ha egy körzetben ez senkinek sem sikerül, akkor a jövő vasárnapi második fordulóban minden, legalább 12,5 százalékot elért jelölt indulhat.

A közvélemény-kutató intézetek a vasárnapi első fordulóban több mint hatvanszázalékos részvételt jeleznek előre, amire 1997 óta nem volt példa nemzetgyűlési választásokon. Két évvel ezelőtt a választópolgárok 47 százaléka járult az urnákhoz. A magas részvétel miatt egyes körzetekben akár három jelölt is továbbjuthat a második fordulóba.

A rendkívüli mozgósítás egyik jele, hogy a külföldön tartózkodó franciák közül 410 ezren adták le voksukat interneten keresztül a két évvel ezelőtti 250 ezerhez képest, s rekordszámúan, több mint kétmillióan jelezték előre, hogy vasárnap meghatalmazás útján kívánnak szavazni, miután a nyári szünet kezdetén már elhagyták lakóhelyüket. Ez hatszor több, mint 2022-ben. Akkor csak nyolc körzetben jutott tovább három jelölt, most valószínűsíthetően több mint száz helyen, azaz a választókerületek csaknem húsz százalékában.

A tengerentúli francia megyékben élő több mint egymillió választópolgár már szombaton szavazott, az anyaországban reggel 8 órakor nyitottak meg a választóhelyiségek. Az urnákat a kisebb szavazókörökben este 6-kor zárják le, a nagyvárosokban este 8 óráig lehet szavazni.

Két, pénteken közzétett közvélemény-kutatás az Ifop és az Odoxa intézetek részéről 35 és 37 százalék közötti támogatottságot jelzett a Nemzeti Tömörülésnek, a radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség előtt, amely 27-29 százalék közötti támogatottságra számíthat, míg Emmanuel Macron államfő tábora 20,5-21 százalékot kaphat, a jobbközép Köztársaságiak pedig nyolc százalékot érhetnek el.

Egyes közvélemény-kutatások szerint pedig az abszolút többség, azaz a legalább 289 képviselői hely is megszerezhetővé vált Marine Le Pen pártja számára. A mandátumbecslések azonban egyelőre azért nem tekinthetők biztosnak, mert azokban a körzetekben, ahol három jelölt jut tovább, számítani lehet visszalépésekre a baloldal vagy az elnöki tábor részéről annak érdekében, hogy megakadályozzák a Nemzeti Tömörülés győzelmét.

A háborúpárti Emmanuel Macron államfő a választásokat alig három hete, a pártjának az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után írta ki, s ez nem csupán a választókat, de a kormány tagjait is felkészületlenül érte, ugyanis az elnök őket sem avatta be a hírek szerint a már egy ideje meghozott döntésébe.
 

Emmanuel Macron francia államfő (j) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt az egykori amerikai műveleti partszakaszon, az Omaha partraszállási övezetben levő katonai temetőben tartott megemlékezésen az északnyugat-franciaországi Colleville-sur-Mer településnél 2024. június 6-án, a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartott megemlékezésen. (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)
Emmanuel Macron francia államfő (j) üdvözli Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt az egykori amerikai műveleti partszakaszon, az Omaha partraszállási övezetben levő katonai temetőben tartott megemlékezésen az északnyugat-franciaországi Colleville-sur-Mer településnél 2024. június 6-án, a normandiai partraszállás 80. évfordulóján tartott megemlékezésen (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)

A háromhetes villámkampány legfőbb témája az életszínvonal javítását célzó gazdasági intézkedések sora, valamint azok finanszírozhatósága volt. Míg a kormánypárt jelezte, hogy továbbra sem kíván adót emelni, a Nemzeti Tömörülés és a baloldal is módosítaná a tavaly elfogadott nyugdíjreformot, és visszacsökkentené a nyugdíjkorhatárt, Marine Le Pen pártja az üzemanyagok általános forgalmi adóját is jelentősen mérsékelné, míg a baloldal a magas jövedelemmel rendelkezők adóját növelné számottevően.

A kampány egyik fő kérdése azonban az volt, hogy a korábbi választásokhoz hasonlóan összefognak-e a jobbközép, a centrum és a baloldal jelöltjei a Nemzeti Tömörülés ellen, amelynek először van esélye kormányra kerülni, vagy pedig nem kívánnak állást foglalni.

A három nagy politikai blokk között ugyanakkor olyannyira felerősödött az ellenségeskedés, hogy az elnöki tábor egyelőre hivatalosan sem a Nemzeti Tömörülést, sem a baloldalt nem kívánja támogatni a második fordulóban azokban a körzetekben, ahol nem jut tovább a jelöltje, ugyanakkor helyi szinteken nem kizárt az összefogás.
Akár egy intézményi válság lehetősége is fennáll a második forduló után, miután Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha a pártja abszolút többséget szerez a nemzetgyűlésben.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet is beszámolt, a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó francia elnök veszélyes játékba kezdett. Emmanuel Macron szerint ugyanis, ha a választásokon nem olyan eredmény születik, amely számára megfelelő lenne, polgárháború törhet ki az országában. Marine Le Pen ezt visszautasította, ugyanakkor jelezte: nem tartja elképzelhetetlennek, hogy pártja győzelme esetén a radikális baloldal utcára viszi az embereket, és erőszakba forduló megmozdulásokat szervez.

Borítókép: Jordan Bardella, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke párizsi sajtóértekezletén 2024. június 24-én. Franciaországban június 30-án és július 7-én előre hozott kétfordulós parlamenti választásokat tartanak (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.