A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Ő lesz a NATO új főtitkára

Eldőlt, hogy ki veszi át Jens Stoltenberg helyét.

2024. 06. 20. 15:53
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távozó holland miniszterelnök elnyerte a NATO-tagok egyhangú támogatását, hogy ő legyen az Észak-atlanti Szerződés Szervezete következő vezetője, miután Klaus Johannis román elnök kijelentette, hogy egyedüli jelöltként visszalép – írta meg a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva a Világgazdaság

Johannis csütörtöki sajtóközleményben jelentette be a visszalépését Bukarestben. Románia volt az utolsó ország, amely még nem támogatta hivatalosan Mark Rutte jelölését a katonai szövetség élére. A román államfő visszalépéséről szóló döntést a Legfelsőbb Védelmi Tanács ülése után megjelent sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. A közlemény szerint Johannis a nemzetbiztonsági testület ülésén bejelentette, hogy visszalépéséről már a múlt hét végén tájékoztatta a NATO-szövetségeseket. A román védelmi tanács egyetértett azzal, hogy Románia támogassa a távozó holland miniszterelnököt a NATO-főtitkári poszt elnyerésében.

Rutte jelenleg 32 NATO-tagország támogatását élvezi Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár utódjaként, akinek mandátuma októberben jár le. A szövetségesek abban reménykedtek, hogy még a washingtoni NATO-csúcs előtt véglegesíthetik a főtitkár személyét. A hírügynökség cikke emlékezetet, hogy 

az új NATO-főtitkárnak folytatnia kell a szövetségesek Ukrajna támogatását az Oroszországgal szembeni védekezésben, ugyanakkor meg kell akadályoznia a Moszkva és a katonai szövetség közötti eszkalációt.  

Ez a feladat még nagyobb kihívást jelenthet, ha Donald Trump a novemberi amerikai választások után visszatér a Fehér Házba. A volt amerikai elnök korábban többször kritizálta az európai NATO-szövetségeseket az alacsony védelmi kiadásaik miatt. Még januárban a Bloomberg TV arról kérdezte Ruttét, hogy mit szól ahhoz, hogy Trump győzelme várható a választáson, a holland politikus akkor úgy fogalmazott

„azzal kell táncolnunk, aki a táncparketten van. Rutte hozzátette, hogy szerint Trumpnak igaza volt, amikor Európa védelmi költségvetését bírálta.

Korábban beszámoltunk arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott az X-en, hogy Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO főtitkári posztjára annak érdekében, hogy az új főtitkár is kiáll azért a megállapodásért, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és ennek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat.

Borítókép: Pont kerülhet egy kényes ügy végére a NATO-n belül (Fotó: AFP/SIMON WOHLFAHRT)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.