Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Ukrán korrupció: eltűnt 62 millió dollár értékű amerikai fegyver

Nem tudni, hova tűnt 62,2 millió dollár összértékű fegyver Ukrajnában, erről tett közzé egy jelentést az amerikai védelmi tárca. Ennek ellenére az Egyesült Államok folyamatosan önti a fegyvereket az orosz–ukrán háborúba.

2024. 06. 28. 19:19
Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium egy jelentés szerint nem tudja, hol van 62,2 millió dollár összértékű fegyver, amelyeket Ukrajnába küldtek. A következtetéseket a Pentagon főfelügyelője ismertette, miután értékelte, hogy a védelmi minisztérium hatékonyan ellenőrzi-e az ukrán fegyveres erőknek átadott védelmi eszközöket.

A felügyelőszerv megállapította, hogy tavaly november végéig összesen 62,2 millió dollárnyi, a fokozott végfelhasználás-ellenőrzésre (EEUM) kijelölt eszköz eltűnését jelentették. Ezek között vannak éjjellátó eszközök, páncéltörő rakéták és rakétaindító egységek.

A Pentagonnak folyamatosan problémái vannak az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek nyomon követésével azóta, hogy 2022-ben elkezdődött az orosz–ukrán háború. 

Ez növeli annak kockázatát, hogy a védelmi minisztérium elveszítheti az elszámoltathatóságot az Ukrajnának szállított EEUM kódú védelmi cikkek felett

– írja a tárca a jelentésben.

A felügyeleti szerv azt is megállapította, hogy a veszteségjelentéseket átlagosan 301 nap után nyújtották be, ami körülbelül tízszer hosszabb idő, mint az előírt határidő. Emellett a nyomon követéssel megbízott amerikai erők a jelentés szerint nem végeztek megfelelő elemzést annak kockázatára vonatkozóan, hogy a fegyvereket az orosz erők megszerezhetik.

James O’Brien amerikai külügyi államtitkár éppen a napokban beszélt arról, hogy a kelet-ukrajnai helyzet, úgy véli, Oroszország megállítása a keleti fronton elengedhetetlen a háború megnyeréséhez. Kijev sürgős szükségletei miatt az amerikai kormányzat elhalaszt bizonyos más országoknak tervezett fegyvereladásokat.

Amikor Ukrajna sikerstratégiájáról beszélek, az arról szól, hogy meg kell állítani Oroszország áttörési kísérleteit keleten

– idézte O’Brien nyilatkozatát az Ukrinform ukrán hírügynökség. 

Ahhoz hogy Ukrajna megnyerhesse a háborút, O’Brien szerint fontos a területek ellenőrzése. Hozzátette: az orosz hadsereg előrenyomulását úgy lehetne megakadályozni, ha az ukrán csapatokat légvédelmi rendszerekkel és más fegyverekkel látnák el.

Ukrajna sikere szempontjából az is fontos, hogy az ország teljes mértékben ellenőrizze nemzetközileg elismert területeit az orosz–ukrán háborúban – idézi az Ukrinform.

 

Harckocsik, drónok, légvédelem: Ukrajna az első

Az amerikai kormány el akarja halasztani bizonyos fegyverek más országoknak történő szállítását, hogy először Ukrajna légvédelmét erősítsék meg. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője elmondta, hogy Kijev sürgős szükségleteire tekintettel az amerikai kormányzat azt a „nehéz, de szükséges” döntést hozta, hogy elhalaszt bizonyos más országoknak tervezett fegyvereladásokat, különösen a Patriot és a NASAMS légvédelmi rendszerekhez szükséges rakétákat.

Ehelyett ezeket Ukrajnának kellene kapnia, amelynek fegyveres erői sürgősen további légvédelmi kapacitásokra szorulnak – erről a fegyverszállításban érintett országokat is tájékoztatták, írta a lap.

Borítókép: Nem tudni, hova tűnnek az amerikai fegyverek az orosz–ukrán háborúban  (Fotó: NurPhoto via AFP/Jaap Arriens)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.