Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A kétségbeesett demokraták mindent megpróbálnak, Obamát is bedobnák

Hanyatló szellemi állapota miatt Joe Bidentől már nemcsak a közvélemény és a Demokrata Párt támogatói, de annak tagjai is sorra fordulnak el. Bár egyelőre tagadják az idős Biden visszalépését, de úgy tűnik, egyre inkább új irányt venne a demokraták elnökjelölti kampánya.

Forrás: eXXpress2024. 07. 04. 9:50
President Biden Awards The Medal Of Honor Posthumously To Two Civil War Soldiers
Biden elnök kitüntetést adományoz két polgárháborús katonának. Fotó: Andrew Leyden Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minél jobban tagadják, egyre valószínűbb, hogy Joe Biden hamarosan visszalép. 

A Fehér Ház ugyanakkor valótlannak minősítette az erről, mint reális lehetőségről szóló sajtóinformációkat szerdán, számolt be az MTI.

Pedig a világ vezető médiumai közül több is a visszalépésről ír.

President Biden Awards The Medal Of Honor Posthumously To Two Civil War Soldiers
Biden elnök kitüntetést adományoz két polgárháborús katonának (Fotó: NurPhoto/AFP/Andrew Leyden)

Karine Jean-Pierre, az elnöki hivatal szóvivője napi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, „teljes mértékben hamis” a New York Times értesülése, miszerint Joe Biden elnök fontolgatja, hogy folytassa-e az újraválasztásáért folyó küzdelmet.

A napilap az elnök „kulcsfontosságú szövetségesére” hivatkozott, akivel állítólag azt közölte, hogy gondolkozik a visszalépésen. A szóvivő szintén valótlannak nevezte az ABC News televízió szerdai tudósítását is arról, miszerint az elnök magánbeszélgetésen úgy nyilatkozott, hogy a következő napok meghatározóak lesznek abban, hogy versenyben maradhat-e.

Joe Biden elnök szerdán találkozott több demokrata törvényhozóval, valamint 22 demokrata párti kormányzóval. Egyikük, Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker a CNN hírtelevíziónak a megbeszélés előtt azt mondta, hogy „az elnöknek többet kell kommunikálnia”, ha azt akarja, hogy sikerüljön ellensúlyoznia a június 27-i, Donald Trumppal vívott televíziós vitában nyújtott szereplése negatív hatásait.

A Fehér Ház kedden és szerdán több új programot jelentett be, amelyeken az elnök a következő napokban részt vesz, köztük egy televíziós, valamint több rádiós interjút és nyilvános szereplést.

Szerdán újabb, az elnökjelölti vita után készült közvélemény-kutatások jelentek meg, amelyek Donald Trump fölényét mutatják.

A New York Times által megrendelt felmérés szerint Donald Trumpot jelenleg az amerikaiak 49 százaléka, míg Joe Bident 43 százalék támogatja. Ez az arány megegyezik a CNN hírtelevízió közvélemény-kutatásának eredményével, ami kedden vált elérhetővé. A The Wall Street Journal napilap megrendelésére elkészült felmérés 48 százalékos Donald Trump-fölényt mutat Joe Biden 42 százalékával szemben.

Nem zörög a haraszt – A kétségbeesett demokraták a múltat hívnák segítségül

Egy friss közvélemény-kutatás szerint minden harmadik demokrata támogató szeretné, hogy Biden kiszálljon az amerikai elnökjelöltségért folytatott versenyből. Többen vannak, akik Michelle Obama ex-first ladyt szeretnék a Fehér Házban látni, írja az eXXpress.

Memorial Service Held For Former First Lady Rosalynn Carter In Georgia
Michelle Obama volt first lady megemlékezik Rosalynn Carter volt first ladyről az Emory Egyetemen található Glenn Memorial United Methodist Church-ben 2023. november 28-án Atlantában (Fotó:Getty Images/AFP/Brynn Anderson)

Michelle Obama Barack Obama volt amerikai elnök felesége azonban többször is kijelentette, hogy nem áll készen a jelöltségre.

„Nem olyan könnyű előhúzni egy amerikai elnökjelöltet, mint egy nyuszit a kalapból” – mondta lapunknak korábban Seremet Sándor, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója, az Eurázsia-Központ szakértője. 

Azonban a demokratáknak nem sok idejük maradt, az összes többi demokrata politikus ugyanis jócskán le van maradva Trump mögött a közvélemény-kutatásokban. A Reuters/Ipsos által közzétett felmérés szerint Kamala Harris jelenlegi alelnök 42 százalékon áll, egy másik lehetséges jelölt, Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója pedig 39 százalékkal szintén jóval Trump mögött van.

Borítókép: Biden elnök kitüntetést adományoz két polgárháborús katonának (Fotó: NurPhoto/AFP/Andrew Leyden)

 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.