Már fiatal lányok is gyilkolnak Svédországban

Brutális gyilkosság rázta meg Svédországot, különös kegyetlenséggel megöltek egy tizennégy éves lányt a dél-svédországi Landskronában. A gyanú szerint az elkövetők kortársai, akik ráadásul szintén lányok.

2024. 07. 28. 12:52
-
A rendőrség 2024. május 17-én Stockholmban lezárta a Storgatan utcát az izraeli nagykövetség közelében, ahol azon az éjszakán lövöldözés hallatszott. (Fotó: Henrik Montgomery / TT / TT HÍRÜGYNÖKSÉG / AFP)"Due to suspected shots near Israel's embassy in Stockholm, the police are taking security measures (to protect) Israeli and Jewish property and interests across the country," the police department announced on its official website. (Photo by Henrik Montgomery/TT / various sources / AFP) / Sweden OUT Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években a nemzetközi sajtó attól volt hangos, hogy kegyetlen bandaháborúk zajlanak Svédországban. Hetente legalább egy véres leszámolás történik az országban, amelynek elkövetői között egyre több a fiatalkorú. Most egy látszólag teljesen más mintázat nyomán történt egy megrendítő gyilkosság, ahol az áldozat és az elkövetők is igen fiatalok, ugyanakkor nem zárható ki, hogy vannak közös motívumok a migrációs hátterű bandák által elkövetett erőszakos bűncselekményekkel. 

Az áldozat pizsamapartira indult társaival kedden, de azok elcsalták vagy elrabolták, és egy ipari negyedbe vitték, ahol felújításra váró vasúti kocsik között össze-vissza verték őt, késsel megsebesítették, majd ezüstszínű ragasztószalaggal összekötözve sorsára hagyták. 

Az életjelet nem mutató lányra a rendőrök találtak rá. Az ügyészség szerint a tizennégyéves lány a kórházban meghalt, és megerősítették, súlyos erőszak áldozatává vált. 

A rendőrség egyébként két kést is talált a tetthely közelében. A felfegyverkezés ténye, valamint, hogy erős ragasztószalagot vittek magukkal az elkövetők, illetve hogy egy elhagyott városrészbe csalták áldozatukat, mind-mind arra enged következtetni, hogy a gyilkosságot előre eltervezetten követték el. Ráadásul a bűncselekmény egyes részeiről videófelvételt is készítettek, amelyet tovább küldtek másoknak. 

Végül két lányt gyanúsítottak meg az eset elkövetésével pénteken, az egyik 13, míg a másik 15 éves. Az előbbit fiatalkorúak otthonába vitték, míg az utóbbit letartóztatásba helyezték. Egy harmadik, 15 éves lányt is összefüggésbe hoztak a bűncselekménnyel, és akár még több érintett is lehet, közölte a városi ügyészség. Az ügyben eljáró ügyész szerint ez jelenleg a legsúlyosabb bűncselekmény, amit most Svédországban vizsgálnak. 

A bűncselekménnyel összefüggésben érdemes megfigyelni, hogy míg az áldozat kapcsán több információt is közölt a média, például hogy Emilia Sjöbergnek hívják (azaz svéd neve van), illetve, hogy nem abban a városban lakott, ahol a bűncselekmény történt, hogy édesanyjától indult el a végzetes estén, addig az elkövetők vonatkozásában semmilyen támpontot nem adtak. Bár nyilvánvaló, hogy az ártatlanság vélelme megilleti őket, ráadásul fiatalkorúak az elkövetők, azaz még inkább védendők, de vajon az áldozat identitása miért nem az?

 A közösségi médiában azonban több forrásból is tudni vélik, hogy a lányok migrációs hátterűek – ezt pedig mind a hatóságok, mind a média szokás szerint jó ideje minden esetben eltitkolja. A migrációs háttérrel kapcsolatos találgatás alátámasztására ad okot a rendőrség operatív részlegének (NOA) egyik vezetőjével készült interjú is, mely az SVT közmédiumban hangzott el a hétvégén.

 Carin Görblad azt nyilatkozta, hogy az erőszak egyre inkább idealizált és heroizált a gyerekek egyes rétegeiben. A rendőri vezető szerint aggasztó a tendencia és félő, hogy eszkalálódik a helyzet. Márpedig az elmúlt években a migrációs hátterű bandák kapcsán volt látható az, hogy egy olyan „erőszakkultúrát” teremtettek, amelyben az egyre fiatalabb, a bandákba bekerülni és ott a ranglétrán feljebb jutni akaró gyerekek egymást licitálják túl, ki tud erőszakosabb bűncselekményt elkövetni és arról számot adni. 

Hogy ezzel a konkrét esettel összefüggésben van-e, nem tudni, de szombaton figyelmeztetést adott ki a svéd rendőrség, hogy a bandák a nyári szünetben is toboroznak a gyerekek körében és hét példával hívják fel a szülők figyelmét arra, mikor kezdhetnek el gyanakodni, hogy a gyermekük a bandák vonzásába került.

A Svédországban elkövetett gyilkosságok elkövetőinek csak tíz százaléka nő, ami mostanában változni látszik, ráadásul egész fiatal elkövetők jelentek meg. Ez a svéd Bűnmegelőzési Tanács (BRÅ) adataiból derük ki. A statisztikák szerint az elmúlt tíz évben tizenöt százalékkal nőtt azoknak a tizenöt-tizenhét éves lányoknak a száma, akik ellen erőszakos bűncselekmények miatt indult eljárás, és ez az időszak erős összefüggésben van azzal azokkal az évekkel, amikor a bandabűnözés kontrollvesztetten növekedni kezdett Svédországban.

Borítókép: A rendőrség 2024. május 17-én Stockholmban lezárta a Storgatan utcát az izraeli nagykövetség közelében, ahol azon az éjszakán lövöldözés hallatszott. (Fotó: AFP/TT/Henrik Montgomery)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.