Koreai tenor nyerte az idei Marton Éva nemzetközi énekversenyt

A koreai Park Dzsi Hun nyerte el a harmincezer euróval is járó első díjat a Zeneakadémia idei Marton Éva nemzetközi énekversenyének szombat esti döntőjében.

Forrás: MTI2024. 09. 08. 12:00
Park Dzsihun Fotó: László Mudra
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A húszezer euróval járó második helyen Mihail Damian román bariton végzett, a tízezer eurós harmadik díjat pedig Vu Hong-ni kínai mezzoszoprán nyerte el. Marton Éva a személyes különdíját, amely a Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából tízezer euróval jár, Alekszandra Zotova orosz szopránnak ítélte oda, a közönségdíjat pedig Jo Ji Un koreai szopránnak ítélték a nézők. 

A Zeneakadémia Nagytermében megtartott döntőn a versenyzők két fordulóban adtak elő egy-egy áriát a Magyar Állami Operaház Zenekarának kíséretével, Halász Péter vezényletével. A megmérettetés különdíjainak nyerteseit a vasárnap esti, operaházi díjátadó gálán hirdetik ki. 

A döntő közönségét a verseny kiírója és házigazdája, a Zeneakadémia nevében Kutnyánszky Csaba rektori feladatokat ellátó rektorhelyettese köszöntötte, felidézve: amikor tíz éve útjára indult a Marton Éva nemzetközi énekverseny, bíztak abban, hogy rövidesen a világ legrangosabb megmérettetései közé tartozik majd. 

Ennek garanciáját abban láttuk, hogy nevét adta hozzá a 20. századi operatörténet egyik nagy csillaga, a Zeneakadémia professor emeritája, Marton Éva. Mára elmondhatjuk, bekerült a vezető események közé, hiszen tagja a Nemzetközi Zenei Versenyek Világszövetségének

– tette hozzá. Egyúttal gratulált a tizenkét döntősnek. 

Marton Éva az eredményhirdetéskor nagy örömét fejezte ki, hogy ilyen lelkes és nagyszerű énekesek látogatnak el évről évre a versenyre, hozzátéve, hogy az eddigi megmérettetésekre több mint kilencszázan jelentkeztek, és mintegy ötszázan indulhattak az élő fordulókban. Mint mondta, fontosnak tartja, hogy nemcsak egy fesztiválról van szó, hanem a tehetségek gondozásával „alkot” is ez a rendezvény. 

A Zeneakadémia az alma materem, ahová mindig hittel és szeretettel lépek be, hiába dolgoztam a világ legjelentősebb színházaiban, ezt soha nem felejtem el

– tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a zsűriben olyanok ülnek, akikkel több évtizedes a kapcsolata, sokat segítettek neki a pályáján. A 33 éves Park Dzsi Hun a döntőben Gounod Faustjából és Puccini Turandotjából énekelt egy-egy áriát. A második helyezett, a 28 éves Mihail Damian Puccini Gianni Schicchijéből, illetve Leoncavallo Bajazzók című művéből adott elő egy-egy részletet. A harmadik helyezett Vu Hong-ni Händel Xerxészéből és Rossini Az olasz nő Algírban című operájából énekelt áriákat. 

Marton Éva a személyes különdíját azzal indokolta, hogy Alekszandra Zotova magas színvonalon adta elő az áriákat, de szükséges lenne továbblépnie is, mert „igazi Verdi- és Puccini-hang”. 

A Zeneakadémia 75 ezer euró összdíjazású, a Mol Új Európa Alapítvány és az NKA támogatásával megrendezett 6. Marton Éva nemzetközi énekversenye 56 résztvevővel kezdődött el hétfőn. 

A rangos nemzetközi zsűriben Marton Éva elnökletével ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai foglaltak helyet: Miguel Lerín spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Christina Scheppelmann német származású menedzser, a Seattle Opera igazgatója és jövő évtől a brüsszeli La Monnaie vezetője, Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.