Világhódító körútra mennek a magyar fiatalok

Tarthatatlan, hogy az Erasmus-programból Magyarország és a magyar fiatalok ki vannak zárva – mondta Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter. A tárcavezető ismertette: az ennek ellensúlyozására a kormány által életre hívott Pannónia-programban már 4045 nemzetközi szerződést kötöttek a magyar egyetemek, ami a nemzetközi kapcsolatrendszerük és beágyazottságuk erősségét mutatja. Kiemelte: néhány hét múlva a program első magyar résztvevői útnak indulnak a külföldi egyetemekre.

2024. 09. 08. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az elkövetkezendő hetekben indul világhódító körútjára a pannóniások első csapata , mivel 4045 nemzetközi szerződést kötöttek egyetemeink, azaz van nemzetközi kapcsolatrendszerünk és beágyazottságunk – tájékoztatott Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter az Európai Ifjúsági Konferencia nevű rendezvényen tartott beszédét követő sajtótájékoztatón. A tárcavezető hangsúlyozta: 

tarthatatlan, hogy az Erasmus-programból Magyarország és a magyar fiatalok ki vannak zárva. 

– Ilyenkor megrázzunk magunkat és elindítunk egy jobb programot, mint az Erasmus. Ez a Pannónia-program, amire tízmilliárd forintból nyolcezer fiatal juthat el a világ vezető egyetemeire – idézte fel.

 

Jelentősen nőtt a vidék megtartó ereje

Hankó Balázs ismertette: az eseményen tartott bevezető előadásában összefoglalta mindazokat a sikereket, amelyeket az elmúlt években a kormány a magyar vidéken élő fiatalokért tett. Ezek között kiemelte a felsőoktatás és a szakképzés megújítását, melynek eredményeként a két terület együttműködik a térség gazdasági szereplőivel, és így váltak gyakorlati központúvá. Ez azt jelenti, hogy ma már minden második fiatal vidéki egyetemen kezdi meg a tanulmányait. Az elmúlt évek megváltozott szabályzásának, ösztönzésének és finanszírozásának köszönhetően 

hét vidéki egyetemnél a fiatalok térségben való megtartása jelentősen emelkedett, továbbá 150 százalékkal több tanulót vettek fel hátrányos helyzetű régiókból az egyetemekre, amit a miniszter meghatározó előrelépésnek nevezett. 

Hozzátette, a szakképzésben a gyakorlati fókusz, a tehetséggondozás, a vidéken tartás, a Dobbantó program, és a műhelyiskola mind a vidéki, illetve a hátrányos helyzetű fiatalokért van.

 

Kiemelt családtámogatások

Mindezek mellett Hankó Balázs beszélt azokról a kiemelt családtámogatásokról, amelyeket a kormány biztosít. Ezek közé tartozik a 25 év alattiak szja-kedvezménye, amivel a fiatalok elindulását segítik, továbbá a 30 év alatti édesanyák szja-kedvezménye, illetve a csok plusz mellett elindult falusi csok, ami a vidéken való életkezdés sikerességét támogatja. Emlékeztetett: hamarosan érkezik a szakmunkás hitel, amivel több millió forintos támogatást tudnak adni a fiataloknak, így ők el tudnak indulni szerzett szakmájukban, hazánkban maradnak és itthon gazdagítják a magyar nemzetet és a gazdaságot – mutatott rá.

Hankó Balázs kitért a kulturális programokra is: többek között a Déryné-program és a Petőfi kulturális program jeleníti meg a kulturális életet szerte Magyarországon és a Kárpát-medencében. – A kormány hisz abban és tesz azért, hogy a fiatalok sikere a nemzet sikere legyen, mert sikeres fiatalokból és erős nemzetekből lesz erős és versenyképes Európa. Ehhez 

a demográfiában, a vidéki fiatalságban és az európai versenyképességben kell úgy előrelépni, mint ahogy a magyar kormány teszi ezt a Kárpát-medencében 

– jelentette ki.

A miniszter elmondása szerint a magyar európai uniós elnökség egyik legnagyobb rendezvénye az  Európai Ifjúsági Konferencia, ahol az uniós országok csaknem 250 delegáltja és ifjúsági szervezeteinek elnökei tanácskoznak arról, amit a magyar kormány célul tűzött ki: javaslatokat fogalmaznak meg a vidéki fiatalok sikerességéről az egész Európai Unióban. – A versenyképesség és a demográfia jelenti Európa jövőjét, a fiatalok sikere a nemzet sikere, erős nemzetekből pedig erős és versenyképes Európa megteremtésén dolgozunk – fogalmazott Hankó Balázs.

Borítókép: Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.